Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ojnare säkert några veckor till

  Det finska gruvföretaget Nordkalk, som vill bryta kalk under Ojnareskogen på Gotland, kommer att låta maskinerna vila tills HD sagt sitt.

  Det är Sveriges Radio som ringt upp Nordkalk och frågat om de kommer avverka någon skog fram tills att beskedet om så kallad inhibition kommer från Högsta Domstolen. Om inhibition skulle beviljas, får ingen skog avverkas förrän slutlig dom har fallit. I dagsläget har Nordkalk alltså lagen på sin sida och får börja avverka om de skulle vilja, men de väljer att inte göra det. Kanske för att Fältbiologerna, Greenpeace och andra aktivister stoppat avverkningen genom att sätta sig i vägen för maskinerna, klättra upp i träd och slutligen kedja fast sig i maskinerna. Det folkliga motståndet har fått skogsföretaget Mellanskog att dra sig ur.

  Fallet med Ojnareskogen har under sommaren blivit en av Sveriges hetaste miljöfrågor, bland annat för att ett kalkbrott skulle kunna hota grundvattnet och för att det lever över 250 rödlistade arter i skogen. Vi på Supermiljöbloggen besökte aktivisterna i Ojnare nyligen, där de haft tältläger i över två månader för att hindra avverkningen och kalkbrottet.

  I dagsläget inväntar alltså både Nordkalk och aktivisterna Högsta Domstolens besked om Nordkalk får bryta kalk i området eller inte.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.