Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ökad avskogningstakt i Brasilien

  I Brasilien, som tidigare gjort stora framsteg i arbetet med att minska avskogningen i Amazonas, ökade avskogningen kraftigt under perioden mars-april i år. Satellitbilder avslöjar att 593 kvadratkilometer skog avverkades i amazonas under mars och april i år. Jämfört med samma period förra året, då 103,5 kvadratkilometer avverkades, ökade avskogningen med 473%. Den största delen av avverkningarna ägde rum i delstaten Mato Grosso som är centrum för den brasilianska sojaproduktionen. Förutom avskogning har forskningsinstitutet Imazon rapporterat en ökning av gallring och bränning av skog, åtgärder som ofta brukar föregå kalavverkning.

  Orsaken till att avskogningen ökat antas vara att parlamentet i slutet av månaden ska rösta om en försvagning av dom regler som bestämmer hur mycket av en fastighet som måste bevaras som skog (80% i amazonas, 20% i resten av landet). Att avverkningarna sker under ”fel” del av året, vanligtvis sker de flesta avverkningarna under perioden mellan juli och oktober då markerna är torra, tyder på att markägarna förväntar sig en förändring av skogsskyddslagen och hoppas kunna få amnesti för avverkningar som i dagsläget är olagliga.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.