Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ökad skogstillväxt i fjällen

  Forskning på fjällområden i Abisko från SLU i Umeå visar på en ökning av trädtillväxt. Det är främst fjällbjörken som står för ökningen. Busktäcket av vide, dvärgbjörk och en har ökat från 25 procent 1997 till 32 procent 2010. Det finns många möjliga orsaker men en av de troligaste är temperaturökningen, som i området är 2,5°C sedan 1913.
  Den ökade temperaturen leder inte bara till ökad tillväxt av skog och med den inlagringen av kol utan även nedbrytningen i marken ökar vilket frigör koldioxid. Nettoeffekten är därför svår att avgöra. Den tätare skogen kan göra det svårare för renarna att komma åt att beta i skogskanten.
  Som en fortsättning på studien ska forskarna nu gå igenom fjälldata från andra delar av fjällkedjan. Den storskaliga miljöövervakningen som genomförs vis NILS (Nationell Inventering av Landskapet i Sverige) är ett bra verktyg för att se om förändringarna är genomgående eller specifika för det undersökta området.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.