Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Jordgubbsplantor som behandlats med en så kallad neonikotinid uppvisar två dåliga effekter, enligt en studie gjord av Lunds universitet: jordgubbarna blev mindre och bina som pollinerade dem tog längre tid på sig.

    Forskarna använde sig av stora från varandra isolerade utomhusburar där raps och jordgubbar planterats. Hälften av rapsplantorna behandlades med bekämpningsmedlet klotianidin, som ingår i gruppen av neonikotidiner.

    När skördarna av jordgubbar från de olika burarna jämfördes märktes tydlig skillnad i vikt och storlek på jordgubbarna. De som kom från burarna där bina fått i sig bekämpningsmedlet var mindre och lättare.

    Slutsatsen som dras är att binas förmåga att pollinera effektivt helt enkelt avtog som en följd av att de fått i sig av neonikotiniden. Samtidigt betonar forskarna bakom studien att den är den första som gjorts med det här upplägget och att ytterligare undersökningar behövs.

    Neonikotiniderna har länge misstänkts ligga bakom störningar i de pollinerande insekternas beteende och för deras livsduglighet. Inom EU ledde det till ett förbud år 2018 mot att använda tre av ämnena i gruppen, bland annat klotianidin, i odling på friland.

    Dessa kemikalier har tidigare bevisats hämma binas reproduktionsförmåga och utveckling. Men det finns misstankar om att andra fortfarande tillåtna bekämpningsmedel också kan göra skada.

    Även om klotianidin nu är förbjudet så har andra medel som påverkar insekternas nervsystem på ett liknande sätt börjat användas. Det är därför av yttersta vikt att gå vidare och undersöka om också de har negativa effekter på bins beteende och pollinering, säger Lina Herbertsson, forskare i biologi vid Lunds universitet till forskning.se.

    Studien har publicerats i tidskriften Plos one Collection Animal welfare och finns tillgänglig här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.