Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Coronaviruset får allt större effekter på världens marknader och det finns en farhåga att även investeringar i grön energi kommer påverkas negativt. En positiv signal är därför att intresset för gröna aktier ökar och ger hopp om klimatomställning framåt.

    Utöver att digitalisera eller skjuta fram fram viktiga klimat- och miljömöten slår utbrottet av covid-19 hårt mot världens börser, och alltfler industrier tvingas pausa eller stängas ned.

    Även om flera av dessa förändringar innebär positiva effekter för klimatet i form av lägre utsläpp och minskat flygande har, som tidigare nämnts, den ekonomiska nedgången även lett till att investeringar i grön teknik skjuts upp och att satsningar på solceller läggs på is. Också försäljningen av elbilar har bromsat in.

    Glädjande nog visar en sammanställning från Nasdaq att intresset för investeringar i miljö- och klimatföretag äntligen har nått aktiemarknaden, och Dagens Industri kunde nyligen rapportera att allt mer kapital söker sig till cleantech-sektorn. Under fjolåret uppgick direktinvesteringar i framför allt mindre svenska cleantech-bolag preliminärt till 483 miljoner euro, motsvarande drygt fem miljarder kronor. Från starten av 2017 och fram till sommaren 2019 noterades elva bolag inom cleantech-sektorn på First North. Det motsvarade knappt tio procent av det totala antalet noteringar.

    Niclas Holmberg, noteringsansvarig på Nasdaq i Sverige, tror att intresset för sektorn fortfarande bara är i sin linda och kommer att öka i takt med att politiska beslut som planerna för ett fossilfritt Sverige och ett klimatneutralt Europa får genomslag:

    Alla förstår att befintliga stora bolag kommer att ta en stor del, men det kommer också att finnas en uppsjö av bolag som kommer att vara med och lösa alla nya utmaningar. Det handlar om allt från vindkraftbolag till vågkraft och smarta energilösningar för industrin.

    Även andra branscher har tagit ett steg i grön riktning. Exempelvis har Telia släppt sin första gröna obligation för att nå sina hållbarhetsmål om minskade utsläpps- och avfallsmängder. De fem miljarder kronor som lånats upp genom obligationen ska bland annat gå till energieffektiviseringar och gröna digitala lösningar.

    Telias hållbarhetschef Sara Nordbrand betonar företagets egen roll i den omställning som behöver göras:

    Digitala lösningar spelar en nyckelroll för att begränsa uppvärmningen till max 1,5 grader.

    Digitala lösningar är ju något som utnyttjas i allt större utsträckning med stängda skolor och hemarbete. Vad pandemin tydligt visat är att stora omställningar världen över går att utföra om nöden kräver det.

    Förhoppningsvis kan det leda vidare till en lika aktiv investeringspolitik för klimatet. Allt annat vore ett misslyckande nu när världens ledare visat att det går om man vill.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.