Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Oklart om Sverige lämnar klimatskadligt fördrag

    Norges regeringen ger klartecken för fortsatt expansion av oljeutvinningen mitt i brinnande klimatkris. Foto: Grant Durr // Unsplash

    Flera av EU:s medlemsländer hoppar nu av det internationella fördraget Energy Charter Treaty, ECT. Med fördragets hjälp kan fossilindustrin stämma stater som vill få fart klimatomställningen. Men hur den svenska regeringen ställer sig är ännu oklart.

    När EU-domstolen hösten 2021 lämnade ett utlåtande om ECT sågs det som en stor seger för klimat- och miljörörelsen.

    Domstolen slog fast att bestämmelserna inom ECT inte kan användas inom EU eftersom fördraget inte överensstämmer med unionens egna rättsakter, något SMB berättade om.

    I korthet är ECT ett internationellt avtal som ingicks 1994 mellan ett 50-tal länder, inklusive samtliga EU:s medlemsstater. Det är tänkt att ge skydd för investeringar mot att spelregler plötsligt ändras politiskt. Det ger företag verksamma inom energisektorn rätt att stämma stater som ändrar förutsättningarna för till exempel kol- och oljeföretag.

    Det stora problemet när klimatkrisen blir allt mer akut och den fossila energin måste mönstras ut är att avtalet allvarligt kan hindra den nödvändiga omställningen. I EU-parlamentet har det också funnits ett stort motstånd mot fördraget. Ett antal parlamentariker krävde redan år 2020 i en interpellation att det sägs upp. Man betonade att ECT ger energiföretagen möjlighet att stämma medlemsländerna på upp till 21 biljoner svenska kronor under dess löptid fram till år 2050.

    Fossilenergibolag stämde Nederländerna

    Flera europeiska stater har också mycket riktigt stämts av energiföretag. Till exempel Nederländerna för två år sedan då landet tog ett beslut om att fasa ut sin kolanvändning. Företaget bakom stämningen, på åtskilliga miljarder, drog dock tillbaka denna.

    Den negativa uppmärksamheten kring ECT har gjort att flera EU-länder valt att lämna avtalet. Totalt har 9 länder av 27, nu senast Danmark gjort så, skriver DN.

    Danska energi- och klimatministern Lars Aagaard konstaterar i ett uttalande att fördraget skapar svårigheter för klimatpolitiken:

    Vi politiker har en viktig uppgift att ge bästa möjliga ramar för den gröna omställningen. Som Energistadgefördraget ser ut nu skapar det en onödig osäkerhet kring den gröna omställningen, säger han i ett uttalande.

    I ett inlägg på DN Debatt framhåller utredaren och tidigare MP:s sakkunnige i EU-parlamentet Rikard Allvin att den svenska regeringen borde ha tagit tillfället i akt och drivit frågan om ett utträde för hela EU under ordförandeskapet.

    Energistadgefördraget är förlegat och klimatskadligt. Den svenska regeringen har knappast visat sig vara någon förkämpe för klimatpolitik på hemma­plan, men att lämna detta klimatvidriga avtal borde vara en självklarhet för vilken regering som helst. Om klimatet inte är skäl nog borde skattebetalarnas rätt att slippa stå för miljard­skadestånd till utländska investerare väga tillräckligt tungt, skriver han på DN Debatt.

    Hur den svenska regeringen vill agera beträffande det klimatskadliga fördraget är ännu oklart. DN uppger att man sökt energiminister Ebba Busch (KD) för en kommentar utan att lyckas.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.