Olivia tillbaka som skribent: ”Klimatfrågan har följt mig genom livet”
Vi blir lika glada när nya skribenter börjar hos oss som när gamla skribenter återvänder. Sistnämnda är vad som gäller för Olivia Larsson, som efter ett uppehåll gör comeback på SMB.
Hej Olivia, välkommen tillbaka! Berätta, vem är du?
– Jag är 27 år och värmlänning, och precis som de flesta värmlänningar är jag en mycket patriotisk sådan. Jag har en kandidatexamen i klimatologi/naturgeografi och en master i Climate Change Management. Sedan jag tog examen har jag jobbat med kommunikation kring klimatforskning och som lokaljournalist.
Hur startade ditt engagemang för klimat och miljö?
– Alltså, det har alltid funnits. Det är min pappas fel, han pluggade till miljö- och energingenjör när jag var liten. Han hade varit svetsare innan och trodde inte att han var en person som skulle studera på universitet, så när han fick chansen var han otroligt engagerad, och jag som var liten lyssnade och funderade. Jag har några tidiga minnen av att han skulle läsa sagor för mig och att jag frågade om han inte kunde berätta om växthuseffekten i stället. Det var så det började, och sen dess har klimatfrågan följt mig genom livet.
Vad fick dig att börja skriva för SMB?
– Jag vill ha ett hållbart och rättvist samhälle. Jag tror att om folket förstår vad som sker, då vill det ha en förändring – och då blir det en förändring. Men om vi har en mediavärld där Pernilla Wahlgrens bröllop får ta lika mycket plats som ett globalt klimattoppmöte, då verkar heller inte krisen så akut. SMB finns ju till för att sprida de viktiga nyheterna som annan media inte har plats för och det vill jag vara en del av.
Vilka ämnen skriver du helst om?
– Eftersom jag pluggat klimat så är det mitt huvudämne. Helst skriver jag om flera olika aspekter av klimatfrågan, som politik, forskning och energi.
Berätta något otippat om dig!
– Folk blir alltid väldigt förvånade när jag säger att jag spelar volleyboll. Jag antar att jag inte utstrålar sport.
Kan du ge oss ett klimat-/miljörelaterat bok- eller filmtips?
– Jag kom precis hem från en resa till Chile, och insåg när jag var där att jag helt missat den lokala miljökatastrof som gruvavfall från svenska Boliden orsakade i den chilenska ökenstaden Arica. Tusentals människor blev förorenade av avfallet som exporterades dit på 1980-talet, och i filmen ARICA från 2021 av Lars Edman och William Johansson Kalén får man möta människorna som drabbades, samt följa rättsprocessen när fallet decennier senare tas upp i svensk domstol. Här kan man se filmen gratis, rekommenderar!
Här hittar du alla Olivias artiklar. Vill du komma i kontakt med Olivia, skicka ett mejl!
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till