Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Oljan i Arktis: Moderaterna går emot väljarna

    Greenpeace riktar hård kritik mot Moderaterna och Carl Bildt för inställningen till oljeutvinning i Arktis och politiken regeringen drivit som ordförande i arktiska rådet. Therese Jacobson, arktisexpert på Greenpeace, skriver att regeringen varken har ”kritiserat de omfattande planerna på oljeutvinning i Arktis eller initierat en diskussion om begränsningar av ny oljeborrning i regionen”, vilket går mot opinionen.

    Greenpeace lät SIFO genomföra en opinionsundersökning och intervjuade 1000 personer om deras syn på oljeborrning i Arktis (telefonintervjuer under perioden 11-14 mars 2013) vilket gav följande resultat:

    • 83 procent av svenskarna anser att Sverige ska arbeta för att stoppa oljeborrning i Arktis.
    • Av de rödgröna partiernas väljare vill 88 procent att Sverige ska arbeta för att stoppa oljeborrning i Arktis (Miljöpartiet 98 %, Vänsterpartiet 89 %, Socialdemokraterna 86 %).
    • Av regeringspartiernas väljare vill 80 procent att Sverige ska arbeta för att stoppa oljeborrning i Arktis (Centerpartiet 97 %, Folkpartiet 80 %, Moderaterna 78 %, Kristdemokraterna 74 %).
    • 84 procent av alla tillfrågade svarar att de kan tänka sig välja bort bränsle som kommer från olja i Arktis.

    Idag är alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna (som inte nåddes) och Moderaterna för någon form av förbud mot oljeutvinning i Arktis. Bildt skriver själv i en artikel från maj 2012 att man snarare försämrar miljön om man verkar för oljeutvinningsförbud:

    På sina håll vill man att vi skall arbeta för att alla dessa länder helt skall förbjuda utvinning av olja i Arktiska havet. Detta är en linje vars utsikter till framgång i dag är små. Så länge utvinningen ligger under kuststaternas jurisdiktion så ligger också beslutanderätten hos dem. Det finns idag ingen vilja hos kuststaterna att införa ett internationellt  moratorium.

    Vi skulle köra huvudet i väggen och spela bort de möjligheter till framsteg som nu faktiskt finns när det gäller miljöskyddet i Arktis. Det vore knappast ansvarsfullt – framför allt inte gentemot miljön.

    Konsekvenserna av oljeutvinning i Arktis kan vara fler än mer koldioxid i atmosfären och fortsatt global uppvärmning. Greenpeace skriver:

    Oljeutsläpp i nollgradigt vatten tar mycket längre tid att lösas upp än i varmare vatten. Den kalla temperaturen, det hårda vädret och den avlägset belägna platsen utgör större utmaningar än någonsin tidigare för sanering av oljeutsläpp. Oljeutsläpp i de arktiska vattnen skulle förgifta några av de viktigaste och mest produktiva marinekologiska systemen i världen. Oljeindustrin kan inte garantera att ett oljeutsläpp aldrig kommer att ske och saneringsplanerna är helt otillräckliga.

    Therese Jacobson och Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige, skriver även idag ett debattinlägg i GP om ämnet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.