Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oljebolag fejkar gräsrotsrörelse

  I ett försök att skapa välvilja mot ett tjärsandsprojekt i USA har det Amerikanska Petroleum Institutet (API) avslöjats för att ha skapat fejkade twitterkonton som twittrade i positiva ordalag om projektet. Personen som verkar ligga bakom det hela är Chris Abboud, en före detta senator från Nebraska som nu arbetar för (API).

  Totalt skapades tjugosex stycken konton, varav tjugofem var fiktionella och ett äkta som samordnade de andra via en nättjänst som tillätt användaren att skicka meddelanden med flera konton samtidigt. Kontona som hade generiska användarnamn skickade sedan ut identiska länkar till API:s egen hemsida om tjärsand, ett som länkade till en grupp som backas upp ekonomiskt av API och sedan flera meddelanden som länkar till en hemsida som startades två veckor tidigare av han som verkar ligga bakom twitterkampanjen. Kontona har alla raderats efter att händelsen uppmärksammats.

  Fakta om Twitter: Hemsidan är en så kallad mikrobloggstjänst där användarna i kärnfulla meddelanden på max 140 tecken kan uttrycka sina åsikter eller berätta om någonting de gjort. Genom att tagga meddelandena med vissa ord kan användarna skapa ringar på vattnet-effekter då andra som är intresserade av det ämnet kan se de meddelandena. I det här fallet länkade kontona till tagg-ordet #tarsands.
  Även Supermiljöbloggen går att följa via twitter och flera av våra skribenter har egna privata konton.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.