Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oljekatastrofen ingen klimatkris – tack vare bakterier

  Förra sommaren exploderade oljeriggen Deepwater Horizon i den Mexikanska golfen. Företaget BP hade prioriterat ekonomisk vinst före underhåll och miljökatastrofen var ett faktum. Vad som inte är lika känt är att en femtedel av läckaget bestod av metangas vilken är 21 gånger mer aggressiv än koldioxid. Hade gasen nått atmosfären hade den kunnat bidra till en förstärkt växthuseffekt. Men nu har det visat sig att bara fyra månader efter explosionen så hade bakterier i havet slukat i sig all gas. De amerikanska forskarna som publicerar upptäckten i tidsskriften Science antyder även att sådana här storskaliga metanutsläpp skulle kunna göra bakterierna mer effektiva och alltså bli ännu på att käka metan. Vi kan tyvärr inte förlita oss helt på bakterierna. När det gäller polarområdena där stora mängder metangas antas finnas lagrad i havsbottnen är förhållandena annorlunda. En viktig förutsättning för att bakterierna ska fungera som metanätare tros vara att vattentemperaturen är hög.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.