Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oljeplattform har gått på grund efter storm

  Shells planer på att ta över Arktis stöter återigen på problem. Bokstavligt talat. Oljeplattformen Kulluk har gått på grund, och nu finns risken att hundratusentals liter kan läcka ut från fartyget i det känsliga området skriver bland annat Huffington Post

  Oljeplattformen Kulluk.

  I nuläget vet vi väldigt lite om risken för skador på miljön, då hela besättningen på båten evakuerats. De tolv meter höga vågorna gör att det hittills inte gått att kontrollera i vilket skick båten befinner sig i. Den globala uppvärmningen har de senaste åren lett till en avsmältning i Arktis som gjort att företag som Shell har lockats dit för att borra upp mer fossila bränslen som tidigare var oåtkomliga. De människor som har andra mål i livet än att borra upp miljöskadliga bränslen i känsliga ekosystem med ofta hårt och farligt väder, som i många fall kan omöjliggöra upprensningsarbete vid olyckor har dock varit kritiska till Shells nya äventyr.

  Till och med andra oljebolag har konstaterat att riskerna med att borra i Arktis är så stora att de hellre avstår. Därför bedrev under förra året många svenska organisationer,  bland annat WWF och Greenpeace en kampanj för att Sverige som då var ordförande i Arktiska rådet skulle arbeta för ett stopp av oljeborrningen i Arktis. Detta var dock inget som regeringen valde att lyssna till.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!