Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Omställning till ekologisk gård ger snabb effekt

  Även om det inte är en nyhet att ekologiska gårdar ger upphov till ett mer myllrande djur- och växtliv finns det nu en svensk studie som bekräftar detta.

  De ekologiska gårdar som studerats har både fler arter och högre täthet. Det går även att se direkta effekter av gårdar som nyligen ställt om till att bli ekologiska då de snabbt får ett högre antal arter än tidigare. Över tid ökar dock inte antalet arter på ekologiska gårdar om inte ytterligare förbättringar görs på gården.

  Ekologiska gårdar bidrar alltså enligt studien till att den biologiska mångfalden ökar i väldigt snabb takt direkt efter omställningen. Det går även att se liknande resultat hos heterogena gårdar, gårdar som odlar mer än en typ av gröda eller befinner sig i landskap med mycket skog och betesmark.

  Studien, Effects of Farming Practice on Pollinators and Pollination across Space and Time, är gjord av Georg Andersson. Du kan läsa en sammanfattning här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.