”Omställningen till ett helt förnybart elsystem har tagit ett stort steg framåt”
Beskedet om sänkt skatt på solel välkomnas av branschen.
I måndags meddelade regeringen att skatten på solel ska sänkas. El som framställs i anläggningar som är mindre än 255 kW undantas i dag helt från skatt om den produceras och konsumeras innanför en och samma anslutningspunkt. Men fastighetsägare som har flera solcellsanläggningar med en samlad effekt på över 255 kW måste betala 29,2 öre/kWh i energiskatt, något som väckt stark kritik. Regeringens besked innebär dock att den skatten sänks till 0,5 öre/kWh från och med 1 juli 2017, så länge varje anläggning är mindre än 255 kW.
Parallellt ska regeringen nu också påbörja arbetet med att ta fram en lagrådsremiss som argumenterar för och föreslår ett helt borttagande av skatten.
Johan Öhnell, ordförande i Solkompaniet och ansvarig för nätverket Solelkommissionen, säger i en kommentar till Supermiljöbloggen att han räknar med att regelförändringen kommer att fördubbla byggandet av solel bland större fastighetsägare under nästa år.
– En härlig nyhet i novembermörkret som gör att alla fastighetsägare lugnt kan fortsätta bygga solel nästa år. Utbyggnaden av solel på skolor, sjukhus, flerbostadshus, kontor och köpcentrum kan fortsätta och Sverige kan närma sig våra grannländer Danmark och Tyskland.
Omställningen till ett helt förnybart elsystem har tagit ett stort steg framåt, menar Johan Öhnell, som efter måndagens besked från finansminister Magdalena Andersson (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) nu hoppas på fler positiva besked:
– Det är glädjande att regeringen också lyfte fram att de arbetar med frågan om att bredda skattereduktionen till de som bor i lägenhet. Det kommer öppna för andelsägd solel, både på tak och för solelparker. Det skulle göra att alla svenskar kan producera egen el för att täcka sin förbrukning. Regeringens utredning ska vara klar i slutet av januari 2017 och gårdagens borttagande av solelskatten gör att jag är optimistisk och tror på ett positivt besked.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till