Öresund kan bli marint skyddsområde
Nu ska vattnet mellan Sverige och Danmark skyddas från mänsklig aktivitet. Regeringen har nu äntligen beslutat om att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund. Det kräver dock att Danmark fattar ett liknande beslut.
Det är hög tid att sätta ner foten och skydda Öresunds unika djur- och växtliv.
Det säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin till Sydsvenskan och HD apropå att regeringen nu ger Länsstyrelsen i Skåne i uppdrag att utreda hur man gör nationalpark eller naturreservat av vattnet mellan Sverige och Danmark. Det innebär att hon till slut kan uppfylla kravet hon som EU-parlamentariker ställde till dåvarande regering våren 2014 – att Öresund med sin unika skyddsvärda miljö borde bli en marin nationalpark, vilket hon även betonar i regeringens pressmeddelande:
Öresunds rika växt- och djurliv är värt att bevara. Frågan om att skydda området har diskuterats under lång tid. Det känns därför väldigt bra att i dag kunna ge länsstyrelsen i Skåne i uppdrag att titta på hur behovet av marint skydd i Öresund skulle kunna tillgodoses.
Eftersom trålfiske förbjöds redan på 1930-talet i Öresund har det gjort vattnet unikt och bottnarna är i det närmaste orörda, eftersom inga trålar har skrapat dem på nästan hundra år. Däremot har den så kallade sandsugningen – att ta upp sand till exempelvis byggnadsindustrin – utgjort ett hot. På den svenska sidan har det varit förbjudet sen 1982 att suga upp sand till byggindustrin, men på den danska sidan pågår den fortfarande. Enligt Sydsvenskan och HD har dock den danska regeringen fattat ett beslut om att den ska fasas ut.
Nyligen aktualiserades frågan kring behovet av att skydda Öresund när det avslöjades att Köpenhamn i decennier släppt ut enorma mängder orenat avloppsvatten rakt ut i sundet och dessutom med kort varsel planerade ett nytt. Det spädde på ett redan infekterat förhållande mellan Skåne och Danmark, eftersom danskarna utan förvarning eller diskussion beslutade att stänga Öresundsbron för att förhindra smittspridning av covid-19.
Köpenhamns överborgmästare har lovat stoppa det aktuella utsläppet, men frågan kvarstår hur det kunnat ske under så lång utan att uppmärksammas eller förankras med berörda parter. Trots det har Isabella Lövin goda förhoppningar om att också danska regeringen ser behovet av att skydda Öresund. Regeringen har därför gett Länsstyrelsen i Skåne i uppdrag att samordna med danska sidan vilka regler som ska gälla för ett marint skyddsområde.
Länsstyrelsen ska redovisa uppdraget i årsredovisningen för år 2021. Nu återstår att se om Danmark fattar ett liknande beslut för att det svenska ska vara meningsfullt. Det är extra viktigt nu när det vanligtvis goda nordiska samarbetet kommit av sig helt.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till