Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oroligheter över höga matpriser

  Supermiljöbloggen har tidigare berättat om det rekordhöga matpriset, och rollen detta spelade i bland annat upploppen i Algeriet och den Tunisiska jasminrevolutionen. Nu orsakar de höga matpriserna även oroligheter i en rad länder


  * I Bolivia urartade en demonstration emot höga matpriser, och ledde till plundring av ett 30-tal matbutiker. För några veckor sen tog Bolivias president Evo Morales bort subventionerna på bensin i landet, bara för att dagar senare återställa det på grund av folkliga protester. Demonstranterna menade att matpriserna som gick upp tillsammans med livsmedelspriset inte hade fallit tillbaka när bensinpriset gjorde det.

  * Förra veckan demonstrerade tusentals människor i en rad städer i i Jordanien emot både höjda mat och bränslepriser.

  * Kenya har vidtagit en rad åtgärder för att dämpa frustrationen hos de många människor som har svårt att få mat för dagen, när torka, och andra problem har slagit ut en viktig del av landets egna skörd.

  Frankrikes president Nicolas Sarkozy kräver nu att världen inför regleringar, på råvarumarknaden, för att minska spekulationen på mat, och därmed undvika de värsta pristopparna. “How can you explain that we regulate money markets and not commodities?” frågar han retoriskt. Om Sarkozy får med sig världssamfundet på sin idé återstår att se.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.