Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Oroligheterna i mellanöstern – ett resultat av höga matpriser

  Tunisiens regering har fallit, frågan är hur många fler regeringar i området som kommer att göra detsamma. På supermiljöbloggen varnade vi för två månader sen för problemen med de höga matpriserna. Nu finns ju möjligheten att revolutionen i Tunisien leder till någon gott, om det nya styrelseskicket blir mer demokratiskt, men det vet vi inte än.

  Den tändande gnistan till revolutionen i Tunisien var den unga universitetsstudent som i desperation över bristen på framtidshopp tog livet av sig genom att sätta eld på sig själv. Men om studenten var gnistan så var fnösket, de underliggande förutsättningarna som gjorde att det tog eld den här gången, de höga mat och bränslepriserna. De flesta av länderna i mellanöstern är relativt vanstyrda,med en hög grad av korruption, och en hög ungdomsarbetslöshet. När de höjda mat och bränslepriserna lades ovanpå bristen på jobb, och korruptionen läggs grunden för en krutdurk av uppdämd ilska som kan explodera så fort det dyker upp en tändande gnista. Det som oroar de andra ledarna i mellanöstern är såklart att de har samma problem som Tunisien, hög ungdomsarbetslöshet, och priserna på mat och bränsle styrs av världsmarknadspriset. Därför subventionerar de flesta arabländer både mat och bränsle just nu, för att minska risken för att oroligheterna ska sprida sig. Men det är mycket möjligt att det är för sent, revolutionen i Tunisien följs minut för minut över internet av tusentals människor runt om i mellanöstern. Att Tunisierna lyckades blir i sig självt den inspirationskälla som behövs för att sätt igång oroligheter över resten av mellanöstern, hur de olika länderna kommer att hantera de här oroligheterna återstår att se.

  Samtidigt är det värt att notera att arabvärlden inte är det enda området som har problem med de höga matpriserna. Indien har exempelvis valt att börja subventionera viktiga råvaror. Nu finns det inga större tecken på oroligheter över matpriserna i Indien ännu, men det visar att inte bara diktaturer kan få problem med matpriserna. Alla regimer som redan dras med andra strukturella problem (och det finns ganska många såna) riskerar oroligheter med höjda mat och bränslepriser. Vi får vara glada att inga demokratier verkar hotade i nuläget. Mycket en av anledningarna till att ändå relativt få länder hittills har upplevt oroligheter är faktiskt därför att många länder gjorde sin läxa efter matkrisen 2008, och började ta steg för att göra sig själva mindre beroende av att importera mat, vilket har hållit nere priserna på sina håll. Faran är dock långt ifrån över ännu, och när priserna på mat och bränsle börjar gå ned igen vet ingen.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra