Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Oroväckande mängder miljöskadliga läkemedelsrester i våra svenska vatten

    En ny rapport från Svenskt Vatten visar att mängden skadliga läkemedelsrester i svenska sjöar och vattendrag är oroväckande hög. Bland annat vill Svenskt Vatten nu se ett förbud mot receptfria läkemedel som innehåller ämnet diklofenak.

    Svenska sjöar och vattendrag har länge tampats med miljöproblem som övergödning och försurning. Inte nog med det – ett annat växande problem är höga mängder läkemedelsrester, vilket uppmärksammats i den nya rapporten från branschorganisationen Svenskt Vatten som företräder vatten- och avloppsorganisationernas intressen.

    Särskilt pekas diklofenak, ett vanligt förekommande ämne i smärtstillande läkemedel, ut som ett stort problem.

    Vi hittar diklofenak i över hundra svenska sjöar och vattendrag, och vi hittar dem i över de gränsvärden som havs- och vattenmyndigheten har satt för att det ska vara en bra vattenkvalitet. Det är skadligt för bland annat fisk som rent konkret råkar ut för exempelvis njurskador, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, till Sveriges Radio

    Det räcker enligt Anders Finnson med en tablett diklofenak på 25 milligram för att förorena två miljoner liter vatten. Dessutom är diklofenak svårt för reningsverken att fånga in.

    I rapporten efterfrågar Svenskt Vatten ett förbud mot receptfria läkemedel som innehåller diklofenak. 

    Läkemedelsindustrin bör se över den modell som används för att bedöma miljörisk i Fass så att den överensstämmer med de ämnen som Havs- och Vattenmyndigheten klassificerat som särskilt förorenande ämnen, föreslår Svenskt Vatten som åtgärd för att minska mängderna farliga läkemedelsrester i svenska vatten.

    Svenskt Vatten föreslår även att läkemedelsföretagen genom producentansvar ska vara med och bekosta utbyggandet av reningsverken så att de framöver ska kunna rena vatten även från läkemedelsrester.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.