Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    I en ny studie har mikroplaster i Östersjön kartlagts. Studien visar att mer än hälften av mikroplasterna transporteras dit via dagvatten och avloppsvatten. Trots att 93 procent av mikroplasterna fångas upp av reningsverk sköljs ändå över 90 ton mikroplaster ut i Östersjön varje år. 

    Mikroplast är små plast- eller gummifragment som är mindre än fem millimeter i diameter. Mikroplast bildas till exempel då världens plast tar sig ut i haven och bryts upp i små partiklar. SMB har tidigare rapporterat om såväl katastrofala mängder mikroplaster i haven och att mikroplaster återfinns i mänsklig vävnad.

    Den nya studien omfattar 190 sand- och sedimentprover från hela Östersjöregionen med analys av närmare 10 000 mikroplastbitar. Nära 20 procent av mikroplasterna kom från industriell pellets och nästan lika mycket var icke-identifierbara plastbitar. En stor andel av mikroplasterna var fragment från cigarettfimpar. 

    De vanligast förekommande kemiska föreningarna i de studerade mikroplasterna var polypropen och polyeten. Dessa återfinns exempelvis i livsmedelsförpackningar och vattenflaskor. 62 procent av den årliga tillförseln av mikroplaster till Östersjön kommer dit via dagvatten och renat avloppsvatten.

    Reningsverken runt Östersjön avskiljer cirka 93 procent av mikroplasterna. Det får anses vara en hög reningsgrad, men ändå förs över 90 ton mikroplast ut i Östersjön årligen den här vägen, säger Mikael Olshammar projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

    Studien visade även vilka ekotoxikologiska effekter som mikroplaster kan ha. Forskarna observerade beteendeförändringar hos framförallt musslor och lungmaskar som utsattes för mikroplaster, samt även kromosomskador hos havsöringslarver.

    En slutsats är dock att mikroplasternas miljöpåverkan än så länge är begränsad, men då utsläppen är stora och plast har en väldigt långsam nedbrytningsprocess riskerar vi långsiktigt få miljöeffekter vi inte kan styra över. Forskarna kunde till exempel inte se någon fullständig nedbrytning av mikroplasterna ens över tid.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!