Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Överenskommelsen i Cancún – en livlina

  Supermiljöbloggen rundar här av sin bejublade Supermiljöshow med att sammanfatta vad som faktiskt blev resultatet av COP16. Dessutom bjuder vi på lite guldklimpar från tiden som gått.
  Under videon följer en mer detaljerad beskrivning om vad överenskommelsen innebär och vad som var bra med den och vad som behövs förbättras.
  ”The Cancún Agreement”
  Överenskommelsen som slöts i Cancún natten till lördag var på många sätt ett framsteg – om än ett litet sådant. Nu krävs politisk vilja för att lyckas nå ett juridiskt bindande avtal med tillräckligt höga ambitioner i Durban om ett år.
  Främst var överenskommelsen en framgång för att den inviger nyfött förtroende i FN-processen. Den var ett bevis på att FN-processen faktiskt kan bära frukt.
  Processen har tidigare ifrågasatts från flera håll på grund av att den inte har kunnat leverera starka resultat. Vissa parter vill också underminera processen för att klimatförhandlingarna skall förflyttas till mindre demokratiska och transparenta forum som till exempel G20. Nu har FN-processen åtminstone lyckats skapa sig en livlina.
  Detta är bra med överenskommelsen:
  – Den grundade en ”Grön Klimatfond” vari allt klimatbistånd ska placeras. Från och med år 2020 ska i-länderna pumpa in 100 miljarder dollar om året i denna fond.
  – Styrelsen av fonden ska bestå av representanter från 15 i-länder och och 25 u-länder.
  – Fonden kommer inte att styras av världsbanken.
  – Den slog fast att jordens medeltemperatur inte får öka med mer än 2 grader C. Den bestämde även att man ska utreda om detta mål ska ersättas med 1.5 grader C. Detta har aldrig annars varit fastslaget i FN-sammanhang (det har bara ”noterats” i Köpehamnsackordet).
  – I-länderna har åtagit sig de åtaganden som annars fanns i Köpenhamnsackordet.
  – Det har slutits överenskommelser på REDD (skogssektorn i u-länder) och MRV (mekanismen för att kontrollera och verifiera att länder följer sina åtaganden).
  Detta måste bli bättre:
   
  – Det måste definieras hur, och av vilka klimatbiståndet ska betalas. Klimatbiståndet måste dessutom höjas för att garantera att u-länderna kan anpassa sig till klimatförändringarna.
  – Det måste finnas med en formulering som tydliggöra att de åtaganden som finns i texten inte kommer att vara tillräckliga. Detta för att länder inte ska kunna komma undan med att säga: ”vi har ju redan åtagit oss minskningar, det räcker ju”.
  – Åtagandena måsta höjas så att de täpper igen det gap som finns mellan det som hittills är beslutat och det som forskningen visar.
  – Den legala formen för överenskommelsen (eller för ett kommande avtal) måste tydliggöras. Så som det är nu är det gaska oklart hur juridiskt bindande överenskommelsen är.
  – Kryphålen måste stängas. I-länder kan släppa ut stora mängder koldioxid genom att ”fuska” med bland annat LULUCF (skogs- och landsektorn) och AAU (överblivna utsläppskrediter från forna Sovjet).
  – Garantera att det inte blir någon lucka mellan Kyotoprotokollet och ett framtida protokoll. I texten om Kyoto som röstades igenom stod det att man skulle förhandla vidare om en andra åtagandeperiod på nästa möte. Denna måste snarast beslutas om (och fyllas med åtaganden) alternativt bytas ut med ett annat protokoll. Så länge det inte uppstår en tidslucka.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra