Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Översvämningarna i Sri Lanka har blivit en matkris

  Rapporterna om översvämningarna i Australien har duggat tätt, men desto mindre har hörts om Sri lanka. Trots att översvämningarna där är långt mycket värre. I nuläget tros minst 300 000 människor ha förlorat sina hem, och rädda barnen uppskattar att 400 000 barn riskerar att få svårt att få mat för dagen.

  I nuläget har regnet upphört, men problemen är långt ifrån över. De extrema översvämningarna har lett till att 21 % av landets risodlingar har förstörts enligt uppskattningar från Sri lankas jordbruksdepartement. Detta hade varit illa nog i vanliga fall, men blir ännu mer problematiskt eftersom matpriserna i världen ligger på rekordnivåer. Att importera mat för att undvika svält för tusentals människor kommer bli en kostsam historia för det redan fattiga Sri lanka.

  På grund av detta har Sri lankas regering nu gått ut tillsammans med FN och bett om 50 miljoner dollar i nödhjälp. Något beslut om stöd till Sri lanka från Sveriges sida finns dock inte ännu, däremot har både Indien och Kina skänkt pengar. Katastrofen får ganska stor uppmärksamhet i omvärlden, men i Sverige är det nästan tyst. Kanske kommer allvaret gå upp även för svensk media och Sveriges regering, nu när vidden av katastrofen blivit tydligare. Det återstår att se.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.