Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ozonhålet över Antarktis rekordlitet!

  Ozonhålet som årligen bildas över Antarktis är i år rekordlitet. Som störst motsvarade den rekordlilla ytan USA och Kanada tillsammans. Det intressanta är däremot att hålet har krympt snabbare än vanligt och nu är 15 miljoner km2, ungefär som halva Afrikas yta.

  – Att årets ozonhål är litet kan bero på flera faktorer och det är ännu för tidigt att säga varför. Trots allt är det glädjande och tillsammans med det relativt sett lilla hålet 2010 kan det vara ett tecken på att läkningsprocessen har börjat bli synlig, men ännu finns inga säkra indikationer på att faran är över, säger Weine Josefsson som är klimatolog på SMHI.

  Även om anledningen till minskningen ännu är oklar kan Montrealprotokollet som begränsade utsläpp av bland annat CFC (Klorflourkarboner eller freoner) vara bidragande då koncentrationen av dessa har minskat. För att detta ska hålla hoppas vi i framtiden kunna minska ozonnedbrytaren HCFC som idag fortfarande ökar och även minimera klimatförändringarna då dessa gynnar polarstratosfäriska moln som verkar som en drivande faktor i uppkomsten av ozonhålet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.