Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ozonskador på växter och människor på grund av klimatförändringar

  Klimatförändringarna skadar inte bara ozonlagret i atmosfären. En ny svensk studie visar att även den marknära ozonen påverkas, vilket kan vara farligt för både växter och människor.

  – Den högre risken för ozonskador beror både på ökande ozonhalter och högre temperaturer i framtida klimat. För jordbruksgrödor är den största effekten att växterna åldras i förtid, vilket ger mindre skördar av sämre kvalitet, säger Jenny Klingberg på institutionen för växt- och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

  Ozon är en gas som finns på 10 – 40 kilometers höjd i atmosfären. Den skyddar mot solens ultravioletta strålning och är livsviktig för livet på jorden. Ozon bildas även vid markytan när bilavgaser reagerar med solljus och detta marknära ozon är en luftförorening som är giftig för oss människor.

  – Resultaten visar att risken för ozonskador på växter är störst i centrala Europa. Där är ozonkoncentrationen hög och klimatförhållandena främjar växternas upptag av ozon genom klyvöppningarna.

  Läs hela pressmeddelandet här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.