← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Palmoljeindustrin skövlar regnskog i Peru – Amazonas nära tipping point, varnar FN

Totalt 23.000 hektar hittills orörd peruansk regnskog ska skövlas för att ge plats år oljepalmer, rapporterar miljöorganisationer. 

Expansionen av palmoljeindustrin i landet har varit dramtisk de senaste åren. Med de aktuella investeringarna tar Peru upp kampen på palmoljemarknaden med grannländerna Ecuador och Colombia, samt med palmoljejättarna Indonesien och Malaysia. 1,5 miljoner hektar anses enligt regeringens mätningar vara lämpliga som palmodlingsmark. Därmed menar vissa analytiker att palmoljeindustrin nu utgör det främsta hotet mot landets regnskog.

Andra stora hot är virkesproduktion och oljeborrning. En ny forskningsrapport visar att ett av de största hoten mot tropiska skogar utgörs av stora infrastruktursatsningar. Vägar öppnar upp tidigare oexploaterade områden för både olje- gruv- och virkesindustri, och hjälper illegala avverningsaktörer att kunna exploatera nya områden. Enligt Greenpeace är 54 procent av all skogsskövling som sker i Brasilianska Amazonas illegal.

Exploatering och avverkning inkränker också på områden som tillhör Amazonas ursprungsbefolkning, vara vissa stammar fortfarande lever i vad som kallas “frivillig isolation”. Trots att det strider mot folkrätten, som ger ursprungsfolk rätt till sitt eget land, så fick exempelvis Kanadensiska Pacific Rubiales Energy tillstånd att borra olja på mark som tillhör Matsés-folket, vars land sträcker sig över gränsen Peru-Brasilien.

Amazonas är av enorm ekologisk vikt för hela planeten. Skogen är en av världen artrikaste platser, och nya arter upptäcks ständigt. Många av arterna ligger till grund för dagens mediciner, och fortfarande saknar den moderna vetenskapen kunskap om många regnskogsväxters egenskaper. 60 procent av cancer- och anti-infektionspreparaten på den farmaceftiska marknaden upptäcktes med hjälp av växtderivat.

Amazonas tar upp stora mägnder koldioxid från atmosfären. För klimatets skull är det därför mycket viktigt att stoppa avskogningen. Dessutom sitter skogen på en femtedel av världens totala färskvattenreserv. FN:s klimatpanel (Intergovernmental Panel on Climate Change) varnar för att hela Amazonas och dess ekosystem – om inte drastiska åtgärder vidtas för att stoppa miljöförstörelsen – kan vara på väg mot en så kallad tipping point, ett läge där ekosystemet riskerar att förändras i grunden. Amazonas riskerar att bli en savann. Förlusten av kolsänkan, den biologiska mångfalden och färskvattnet skulle innebära en mänsklig katastrof.

Vill du rädda Amazonas (och all annan regnskog)?

Stötta organisationer som driver kampanjer för att skydda regnskogarna, exempel WWF:s orangutangfadder-kampanj och Jordens Vänners kampanj för Latinamerikas regnskogar.raddaregnskogen.se och på World Land Trust kan du eller din arbetsplats köpa loss regnskog som sedan skyddas. Glöm inte att tänka efter en extra gång när du handlar kaffe, papper eller kött, mjölk och ägg – också svenska kor, grisar och höns mumsar på soja och palmolja odlad på regnskogsmark, undantaget om produktionen är KRAV-märkt.

10 procent av etanolen på svenska marknaden är producerad i Brasilien. 90 procent kommer från olika typer av industriavfall i Europa. Jämfört med bensin kan etanol därför betraktas som ett hållbart drivmedel, men vill man vara säker på att inte tanka med sockerrör odlade på avskogad regnskogsmark så gör man säkrast i att ställa bilen och ta cykeln, tåget eller bussen istället.

Så undviker du palmolja:

Palmolja är ett billigt fett som är praktiskt att använda i allt från kakor och mat till tvålar, skönhetsprodukter och rengöringsmedel. Det finns initiativ för hållbart producerad palmolja, men märkningen har fått kritik för svaga kriterier. Ibland skrivs palmolja ut i innehållsförteckningen, men ofta står det bara “vegitabiliskt fett” eller vegetabilisk olja”. På Facebook finns en organisation som kräver att palmolja ska märkas ut på innehållsförteckningen, gilla här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra