Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Parkeringar är en bortglömd miljöbov, visar en ny rapport. De förlegade reglerna för hur många parkeringar som måste finnas förhindrar bostadsbyggande och leder till stora avgasutsläpp i städerna. Med färre och bättre planerade parkeringar skulle utsläppen minska med 57 procent. Dessutom skulle fler grönytor och bostäder skapas.

    Den nya rapporten är skriven av Naturskyddsföreningen, Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen.

    Idag tar landets parkeringar upp en lika stor yta som hela Göteborg. Eftersom markpriserna i större städer är så höga blir parkeringarna en enorm förlustaffär för kommunerna. Reglerna för parkering förhindrar dessutom en hållbar utveckling, eftersom parkeringarna konkurrerar med bostadsbyggande och grönytor.

    Men varför ser det ut såhär? För varje nybyggnation finns vissa krav för hur många parkeringar som måste byggas till. Lagen förhindrar också kommunen att själva sätta det pris de själva vill och behöver. Dessa krav är ett gammalt arv från 50-talet, då det allmänna synsättet var att biltrafiken borde öka. Idag vill många kommuner hellre satsa på hållbar mobilitet, men enligt rapporten blir de bakbundna av de gamla reglerna.

    Rapporten visar också på ett talande samband: desto fler billiga parkeringsplatser, desto större bilinnehav och längre bilresor. Om man skulle halvera parkeringskraven skulle upp till 20 procent fler bostäder kunna byggas. Forskning visar också att parkeringskraven ökar koldioxidutsläppen under byggnadsprocessen med mer än 50 procent.

    Vi har länge känt till att politiken för parkering har stor inverkan på städernas trafikmiljö och framkomlighet. Att vi nu kan visa att dagens lagar och normer även begränsar bostadsbyggandet bör ge politiken kraft att genomföra reformer, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.