Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Pentagon klimatsatsar – anklagas för korruption

  Vad har GPS, kärnkraft Internet och mikrochip gemensamt? Deras existens är till stor del den amerikanska militärens verk. Genom ekonomiska satsningar på utveckling och framtagning av dessa produkter kunde de sedan nyttjas av samhället. Nu är det eventuellt dags för att samma militärs satsningar kommer klimatet till godo. 

  2010 var året då USA:s militär tog med klimatförändringarna som potentiella risker som hotar nationens säkerhet. Idag är den globala uppvärmningen en stor del av Pentagons strategi. När den amerikanska flottbasen i år får 2 miljoner dollar för att uppdatera krigsmateriel är det därför inte nya robotar och specialtillverkade vapen som ska införskaffas. Det är solteknologi.

  Med den nya teknologin kommer militären bland annat kunna ladda utrustning, rena vatten och kyla mat och medicinsk utrustning på resande fot. Olika försök görs även med att använda biobränsle i som drivmedel i jetplan. Den nya satsningen är ett första steg mot målet om en helt koldioxidneutral militär.

  Omställningen av militären har främst två anledningar. Dels kommer den i sig minska risken för framtida konflikter – att vara beroende av fossila bränslen är riskabelt i en värld där konkurrensen om dem blir allt tuffare, dels är det en ekonomisk fråga – stigande oljepriser kommer till exempel kosta militären 1 miljard dollar det kommande året. I omställningsarbetet ingår även att ta fram en beredskap för att ställa om militärens arbetsuppgifter. Klimatkatastrofer till följd av det allt mer extrema vädret tros leda till att militären kommer att arbeta mer i humanitära syften.

  Men militärens satsningar på klimatet möts inte bara av positiva reaktioner. Flera republikanska kongressledamöter kritiserar relevansen av projektet och menar att det endast rör sig om politiska tjänster till den förnyelsebara industrin. Den amerikanska högern ifrågasätter också ärligheten i projektet och misstänker att militären drivs av en dold miljöagenda istället för att se till nationens bästa.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.