Personer som åt ekologiskt fick mindre mängd glyfosat i kroppen

En amerikansk studie har testat vad som hände med människor som enbart åt ekologisk mat under loppet av sex dagar. Resultaten visar en drastisk minskning av det skadliga ämnet glyfosat.
Glyfosat är ett ogräsmedel som används inom framförallt jordbruk och i trädgårdar. Det är farligt för vattenlevande organismer, rubbar balansen i ekosystem och påverkar den biologiska mångfalden negativt. Till exempel har man i forskning kommit fram till att glyfosat förkortar bins livslängd. Krav från både miljöorganisationer och andra intresseorganisationer finns för att ämnet ska förbjudas.
I en ny amerikansk studie av Friends of the Earth mättes mängden glyfosat i urinen hos familjer som normalt äter konventionellt odlad mat, men som i samband med studien enbart fick äta ekologiskt odlad mat i sex dagar. Ett urinprov togs före och efter dagarna med ekologisk kosthållning.
Testerna före bytet till ekologisk kost visade att flera av deltagarna hade glyfosat i kroppen. Resultaten visade även att nivåerna var högre bland barnen. När testerna sedan togs igen efter sex dagar med ekologisk kost hade nivåerna av bekämpningsmedlet i genomsnitt sjunkit med i genomsnitt 70 procent.
I en tysk studie föreslog de ansvariga forskarna ett förbud mot glyfosat efter upptäckten att 99,6 procent av testpersonerna hade glyfosat i urinen. Även i den studien framkom att halterna av glyfosat var högre i barns urin.
I Sverige finns relativt strikta regler kring hur glyfosat får användas inom jordbruket, till exempel får inte glyfosat användas under växtperioden. Trots det används stora mängder glyfosat också i Sverige, med en försäljning på omkring 600-700 ton om året. Enligt svenska Livsmedelsverket utgör glyfosat-nivåerna ingen hälsorisk så länge de inte överstiger 0,5 mg per kg kroppsvikt per dag. Dock råder det inte enighet kring hur farligt glyfosat kan vara för människor.
Till exempel menar EU:s kemikaliemyndighet och livsmedelsorgan EFSA att glyfosat inte är cancerogent, medan det i en rapport från Världshälsoorganisationen WHO:s särskilda cancerforskningsenhet IARC fastslagits att glyfosat troligen är cancerframkallande. Nyligen vanns även ett historiskt åtal mot kemikalieföretaget Bayer, då 125 000 personer lyckades bevisa att de drabbats av cancer efter att ha exponerats för företagets bekämpningsmedel Roundup som innehåller glyfosat.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till