Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    De skadliga evighetskemikalierna PFAS påträffas även i amerikanska barnplagg och sängkläder som märkts som ”miljövänliga” eller ”icke giftiga”, enligt en studie gjord av Silent Spring Institute, USA.

    PFAS är kemikalier där kol och fluor bildar en ytterst stabil molekyl, praktiskt taget onedbrytbar och som kopplas till ohälsa och en lång rad sjukdomar. De är misstänkt cancerframkallande, befaras minska fruktsamheten, orsaka diabetes och fetma och har bevisats försämra immunsystemet hos barn.

    Den här rapporten, publicerad av American Chemical Society och citerad av The Guardian, utgör bara ett utropstecken på senare tid om de många tusen olika kemikalierna som ingår i PFAS-gruppen.

    Svenska Livsmedelsverket har helt nyligen lagt fram sitt förslag till kraftigt sänkta rekommenderade värden för högsta dagsintag via mat och vatten, vilket SMB berättat om.

    I Danmark har en stor miljöskandal med PFAS fått mycket stor uppmärksamhet. Barn i staden Korsör uppvisar skador efter att ha ätit naturbetat kött, som förorenats då djurens bete låg nära en brandövningsplats där PFAS-haltigt släckskum användes.

    ”Definitivt ett problem”

    Den amerikanska studien visar nu att konsumenterna inte kan känna sig trygga med diverse försäkringar om att produkter är ”gröna” när det gäller PFAS.

    Forskarna hade inte som syfte att lämna någon heltäckande bild över läget. De ville istället undersöka i vilken mån de kontroversiella evighetskemikalierna förekom i produkter som var märkta som smutsavvisande, vattentåliga och så vidare, och – eller – hade någon form av miljömärkning.

    Forskarna undersökte 93 olika varor på den amerikanska marknaden, till exempel kuddskydd och sängkläder för barn, olika barnplagg och stoppade möbler. Resultatet gav en del övrigt att önska. Det visade sig att PFAS förekom i 54 av produkterna. 21 av dessa 54 hade därtill en märkning som utlovade det motsatta, till exempel ”eco”, ”non-toxic” eller ”green.”

    Detta är definitivt ett problem, eftersom dessa giftiga kemikalier kan ta sig in i barnens kroppar, säger Laurel Schaider, en av rapportförfattarna till the Guardian.

    Tipset: Undvik smutsavvisande textilskydd

    Det kan vara svårt för den enskilde konsumenten att undvika produkter där PFAS-kemikalier ingår, eftersom det saknas standarder för dem i produktbeskrivningarna. Men forskarna bakom studien lämnar en del tips. De fann att till exempel sängkläder och kläder som beskrevs som ”smutsavvisande” (stain resistant) eller ”vattentäta” (waterproof) nästan genomgående innehöll dessa kemikalier.

    Likaså kan konsumenterna, även i Sverige, räkna med att impregneringsmedel och textilskydd av olika slag, har PFAS som huvudsaklig verksam beståndsdel, framhåller forskarna i The Guardians artikel.

    Forskarna fann även att en av de dokumenterat mest skadliga enskilda kemikalierna inom gruppen – PFOA – fanns i en del av de undersökta varorna. De som innehöll denna kemikalie var genomgående tillverkade i Kina. I USA hävdar företagen och de regelansvariga att ämnet mönstrats ur produktionen, men enligt The Guardian påträffas ofta produkter som innehåller ämnet ändå.

    PFOA förbjöds helt inom EU för två år sedan, och unionens kemikaliemyndighet jobbar på att fasa ut hela PFAS-gruppen helt och hållet, vilket SMB berättat om tidigare.

    Är det då troligt att PFAS-kemikalier återfinns i kläder och andra produkter för barn i Sverige också? Svaret är att det absolut inte kan uteslutas, eftersom ämnesgruppen är så oerhört stor och till stora delar oreglerad, än så länge. På Kemikalieinspektionens uppdrag har Örebro universitet och Nilu, norska luftvårdsmyndigheten studerat förekomsten av 36 specifika PFAS-kemikalier i en lång rad vardagsprodukter, till exempel allvädersplagg och skor.

    Studien visade i sin analys av den totala mängden så kallat organiskt fluor att varorna innehöll inte bara de särskilt listade kemikalierna, utan även en lång rad av andra PFAS med liknande, negativa egenskaper.

    Rapporten bekräftar vår bild av att PFAS förekommer brett och i stora mängder i både vanliga konsumentvaror och kemiska produkter. Den är en viktig pusselbit i vårt arbete för att få EU att förbjuda samtliga PFAS-ämnen. Det säger Jenny Ivarsson som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen i myndighetens pressmeddelande.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.