Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  PFAS ger dubbel skada visar ny svensk studie

  Impregnering av kläder är en stor källa till spridning av PFAS. Foto: Pixabay

  De globalt spridda kemikalierna PFAS orsakar inte bara försämrat immunsystem hos människan. De leder också till att bakterier får bättre förmåga att infektera, visar en studie vid universitetet i Örebro.

  Det är en unik studie som inte bara visar att kemikalierna påverkar människan utan också bakterierna. Den dubbla effekten gör människor mer utsatta. Det säger Jana Jass, professor i biologi vid Örebro universitet och en av författarna i ett pressmeddelande.

  PFAS, eller perfluorerade alkylsubstanser, är ett samlingsnamn för en oerhört stor ämnesgrupp som omfattar cirka 5 000 kemikalier. De är samtliga svåra, till nästan omöjliga, för naturen att bryta ned vilket skapat ackumulering av dem i vatten och sediment.

  Deras egenskaper att till exempel vara såväl fett- som vattenavvisande och ändå fästa bra på olika underlag har lett till ett mycket utbredd användning under flera decennier: brandsläckningsskum, hudkrämer, textilimpregnering, skidvalla, ytbehandling av stekpannor, med mera.

  Sedan forskningen visat på stora negativa effekter för bland annat immunsystem och fertilitet, och att vissa PFAS även kan vara cancerframkallande, har utmönstringen påbörjats. Men processen har riktats mot enskilda kemikalier i gruppen och varit för långsam. Spridningen i hela jordens miljö pågår för fullt, vilket SMB berättat om i flera artiklar.

  Alla PFAS ska bort från EU:s inre marknad

  EU:s kemikaliemyndighet inledde i fjol arbetet att fasa ut ämnesgruppen i sin helhet från den gemensamma marknaden, utom i absolut nödvändiga fall, vilket SMB också berättat tidigare.

  Och nu kommer alltså ännu ett medicinskt argument, utöver de redan kända, för att skynda på avvecklingen. Forskarna vid Örebro universitet visar i sin studie att bakterier gynnas av förekomsten av PFAS. Därmed ökar risken att drabbas av infektioner, utöver den risk som ett försämrat immunsystem också medför.

  I experiment använde forskarna sig av rundmaskar, vars arvsmassa kartlagts väl och vars immunsystem har likheter med människans. I experiment studerades hur stafylokocker, en vanlig hudbakterie, påverkades av förekomsten av PFAS.

  Vi kunde se att kemikalierna gjorde bakterierna farligare. Bakterierna kunde döda celler, påverka tarmen och sprida infektionen mer effektivt, säger doktoranden i biologi Jagadish Mangu vid universitetet.

  Studien har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Pollution och kan läsas i sin helhet här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.