Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    PFAS i Vättern-fisk skärper kostrekommendationen

    PFAS-halterna i Vätternfisk är för höga och nu går länsstyrelserna runt sjön ut med skärpta rekommendationer för hur ofta fisken kan ätas. Barn och gravida bör inte äta Vätternfisk mer än tre gånger per år. Men rekommendationen ifrågasätts för att vara för generös.

    Det är efter provtagningar inom Vätterns miljöövervakningsprogram som rekommendationen utfärdas gemensamt av länsstyrelserna i Jönköping, Östergötland, Örebro och Västra Götaland.

    Vår sammanlagda bild av situationen i Vättern visar nu att alla fiskarter som undersökts har förhöjda halter av PFAS. Nu utökar vi därför rekommendationerna till att gälla all fisk fångad i Vättern, säger länsfiskekonsulent Anton Halldén, Länsstyrelsen i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

    Kräftor som odlas och fångas i Vättern har tidigare uppvisat lägre halter och ingår inte i rekommendationen. Men denna art ska analyseras igen i ett nytt provtagningsprogram som inleds nu.

    PFAS, eller Perfluorerade alkydsubstanser, utgör en stor grupp med tusentals kemikalier som är bland de mest spridda i världen efter decenniers användning inom en lång rad områden, som till exempel släckskum, textilimpregnering, hudkrämer, skidvallor och skidvallor.

    De bryts i stort sett inte ned i naturen, och skadliga långtidseffekter, som viss cancer, hormonstörningar och sämre immunförsvar, har blivit allt mer uppenbara, här Livsmedelsverkets översikt i ämnet.

    Länsstyrelsernas beslut är tillfälligt i väntan på att EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, nästa år väntas bli klar med sin risk- och nyttoanalys för fiskföda. Då kan förändringar bli aktuella.

    Rekommendationen säger alltså att små barn, samt gravida och kvinnor som tänkt skaffa barn ska undvika att äta Vätternfisk mer än tre gånger per år. Vuxna män och kvinnor för vilka barn inte är aktuellt kan äta fisk en gång per månad, enligt bedömningen.

    I EU:s förordning från 2023 om så kallat högsta tolerabla veckointag av olika kemikalier angavs även ett värde för de fyra vanligaste PFAS-kemikalierna. Det sattes till 4,4 nanogram (miljarddels gram) per kilo kroppsvikt och vecka för att undvika långtidsskador.

    Sett i ljuset av EU-regeln är rekommendationen för Vätternfisk för generös. Det anser ARV, Aktionsgruppen Rädda Vättern, i en kommentar till länsstyrelsernas beslut. Föreningen är inblandad i en juridisk strid med regeringen om sanering av den PFAS–förgiftade marken kring den militära flygplatsen i Karlsborg och kräver stopp för fortsatta läckage till Vättern, vilket SMB tidigare berättat om.

    Länsstyrelserna berättar inte att vi samtidigt varje dag får i oss PFAS från annat än vätternfisk: nämligen från dricksvattnet, från ägg, kött, grönsaker och från dammet vi har inomhus, säger Elisabeth Lennartsson, ordförande för ARV i ett pressmeddelande.

    Föreningen kommer nu att tillfråga länsstyrelserna om hur man resonerar och, säger man, ”publicera svaren.”

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.