Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Plastpåsen förbjuds – men inte i Sverige

  Från och med nyår är det förbjudet att ge ut plastpåsar i Italien. Det rapporterar DN.

  Lagen tillåter att affärer ger ut biologiskt nedbrytbara påsar och papperskassar. Italien är inte det första landet att införa restriktioner mot produktionen av plastpåsar. Sedan tidigare finns det lagar i Holland, Spanien, Irland och Tyskland. Kina och Australien är andra exempel, och det diskuteras även i en rad andra länder. I Sydafrika kan man till och med få fängelsestraff om man delar ut en plastpåse.

  Men i Sverige är det tyst. Hannes Borg, politiskt sakkunnig på miljödepartementet har tidigare sagt till SvD:

  – I Sverige har vi ett lagstadgat producentansvar som gör att de som tillverkar även måste ta hand om avfallet så något förbud är inte aktuellt.

  Plastpåsens miljöpåverkan är annars ganska omtvistad. Vi vet att de oftast tillverkas av olja, att de skräpar ner, att de inte är bra för djurlivet och att de är svåra för naturen att bryta ner.

  Samtidigt är alternativen inte alltid så bra heller. I en studie som gjorts vid Lawrence University har man kommit fram till att plastpåsen faktiskt skadar klimatet mindre än till exempel papperskassen, främst på grund av att papperskassen kräver så mycket skog och att den slösar ofantliga mängder vatten när den produceras.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.