Polarområdenas djur värst drabbade av varmare klimat

Med hjälp av en sinnrik matematisk modell som tagits fram vid Linköpings universitet kan framtiden i ett varmare klimat för olika djurarter simuleras. Resultat: de arter som lever längst i norr och söder är mest hotade.
Föga förvånande visar en stor mängd vetenskapliga studier att temperaturhöjningen över jordklotet i spåren av klimatförändringarna har en generellt mycket negativ effekt på djurlivet. När FN:s klimatpanel 2018 släppte sin rapport om följderna av en 1,5-gradig uppvärmning visade denna att exempelvis 70 till 90 procent av de tropiska korallreven hotas av total utslagning. Om temperaturen stiger till två grader riskerar 99 procent av reven försvinna.
Men det är alltså polarområdenas ekosystem och djurarter som kommer att drabbas hårdast av de stigande temperaturerna, enligt de simuleringar som görs med hjälp av den modell som forskarna på institutionen för fysik, kemi och biologi i Linköping tagit fram.
Forskarna utgick från de temperaturintervall som en lång rad olika djurarter mellan ekvatorn och polarområdena lever inom och utsatte dessa för simuleringar av gradvis högre, dock helt realistiska, temperaturstegringar och studerade utfallet. I undersökningen ingick också att studera hur olika djurarter kunde interagera med varandra under nya förutsättningar.
Det visar sig att många djurarter, som hade möjlighet att gradvis förflytta sig mot polarområdena och på så vis hålla sig inom sitt optimala temperaturområde, konkurrerade ut arterna som redan levde i dessa kallare område. Ett exempel som redan noteras i Sverige är till exempel rödrävens inträde i släktingen fjällrävens (idag mindre) kyliga revir, som gör den senare artens tillvaro svårare.
Studien visade också, intressant nog, att ju större biologisk mångfald som råder desto bättre klarade sig ekosystemen vid stegrad temperatur.
Vi visar att de två stora aktuella frågorna, klimatförändringar och biologisk mångfald, är tätt kopplade till varandra. Vi ser att om arterna har en större variation i sina egenskaper och mångfalden är större, klarar ekosystemet som helhet av klimatförändringen bättre, säger Anna Eklöf, universitetslektor i Linköping.
Modellen som tagits fram går att använda på ordinära datorer och är tillgänglig för forskare som vill testa och utveckla den, framhåller institutionen. Den vetenskapliga rapporten finns att läsa här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till