Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Politisk seghet leder till osäkerhet för havsforskning.

  Vi rapporterade tidigare om hur politisk handlingsförlamning hotade forskning och miljöövervakning i bottenviken. Nu verkar det som om även Havs- och vattenmyndigheten kommer få problem att genomföra sina forsknings- och övervakningsuppdrag av liknande orsaker. ST Press rapporterar att myndigheten kommer skrota sitt forskningsfartyg Argos, vilket kan innebära att det blir svårt för den att genomföra sina uppdrag, som t.ex. provtrålning, eftersom man ännu inte vet hur man ska få tag på fartyg att göra jobbet med. Bakgrunden är att man upptäckt asbest på fartyget och att det skulle bli alldeles för dyrt att renovera fartyget. Det som gör historien upprörande är att asbestproblemet varit känt sedan 1990 och att fiskeriverket som ansvarade för fartyget innan det fördes över till Hav- och vattenmyndigheten länge påtalat behovet av att bygga ett nytt fartyg, det har även gjorts utredningar som pekat på samma sak. Trots att problemet har varit känt länge har alltså inget gjorts och nu är det alltså oklart hur de uppgifter som tidigare genomfördes med Argos ska utföras. Fackförbundet ST´s avdelningsordförande Stig Thörnqwist säger till ST press att

  – Vi talar om hur viktigt det är att värna havsmiljön, men när det kommer till kritan är det en brist på beslutsfattande. Argos var uttjänt för tio år sedan, och det har framförts i utredningar. Det är en skandal.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.