Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Prickningen av skarvägg stoppas

  Tidigare hade Länsstyrelsen i Stockholms län beslutat att prickning av skarvägg skulle ske. 3000 bon skulle uppsökas och äggen där i skulle prickas med nålar och på så sätt skulle förekomsten av skarvar minska, var det tänkt.

  I fredags tog dock Länsstyrelsen beslutet att stoppa detta då flera av äggen har innehållit nästan helt utvecklade ungar. Detta gjorde att Stockholms ornitologiska förening anmäler skyddsjakten, genom prickning, som grovt djurplågeri. ”Av etiska skäl dras nu därför tillstånden tillbaka”, sa Camilla Frisch, avdelningen för rättsliga frågor på Länsstyrelsen. Dock anser fortfarande vissa att skarven bör bort:

  ”Det här är en främmande fågel som inte hör hemma i vår natur”, säger en av de ansvariga, Rune Wikström (M), till DN.se.

  Skarven är ett hett omdebatterat ämne och röster finns både för att den ska tillåtas finnas i Sverige och för att vi ska utrota den. Skarvar äter mycket fisk och beskylls för att det minskade fisket beror på deras närvaro. Det luktar heller inte så gott efter dem. Dock bidrar de till biologisk mångfald och hör trots allt hemma i vår skärgård, enligt botanikern Gundula Kolb som kom med en avhandling på ämnet i höstas.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.