Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Priset på mat rekordhögt

  Matpriserna har nu nått rekordnivåer, något som Supermiljöbloggen varnat för tidigare. I december var priset på mat enligt det matprisindex som FN:s jordbruksorgan FAO tar fram det högsta sedan mätningarna började 1990. Senast vi hade matpriser i närheten av de vi har nu var första halvåret 2008. Då ledde matpriserna till upplopp i dussintals länder. Läget just nu är dock inte lika illa som 2008, trots att priserna är ännu lite högre.

  Skillnaden nu jämfört med 2008 är att då sammanföll matkrisen också med en oljeprischock. Idag är oljan ovanligt dyr, och fortsätter stiga, men är ännu inte nära de rekordnivåer vi såg 2008.

  Vi befinner oss inte i någon matkris ännu, men vi är farligt nära. Översvämningarna i Australien riskerar att ytterligare minska tillgången på vissa råvaror, och oro finns för att Argentina ska drabbas av torka som slår ut delar av deras skördar. Samtidigt driver matspekulanter upp priserna ytterligare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.