Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Problemet med herbicidresistenta ogräs växer

  Amerikanska forskare rapporterar att ogräs som är resistenta mot Monsantos glyfosatbaserade herbicider, som t.ex. Monsantos Round-Up, förekommer över en fem gånger större yta och på nio gånger fler platser nu än för bara tre år sedan. Ogräsen är än så länge koncentrerade till bomulls- och majsfält i södern men har även observerats längre norrut, den sammanlagda ytan där dom förekommer uppskattas till 11,4 miljoner hektar och man känner till 19 olika arter av ogräs som har utvecklat glyfosat-resistens.

  Jordbrukare tacklar problemet med att använda mer och flera olika sorters bekämpningsmedel vilket förstås leder till ytterligare negativ miljöpåverkan.

  Att Monsanto kunde erövra så stor del av marknaden för utsäde och bekämpningsmedel är verkligen oroväckande men kanske kan den här historien lära oss en sak i alla fall; det finns ingen enkel lösning på problemet med ogräs, skadeinsekter och växtsjukdomar. Den enda lösningen är att ha en omfattande genbank av grödor och kunniga jordbrukare och agronomer som ges möjlighet att tänka långsiktigt istället för att bara fokusera på att maximera skörden för några år framåt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.