Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Protesterna i Turkiet: Parken, demokratin och yttrandefriheten

  Demonstrationerna i Turkiet, som har spridit sig från Taksim-torget i Istanbul till fler städer runt om i landet, har nu pågått i en vecka. ”Det här handlar inte om en park – det handlar om demokrati” skanderar flygbladet som sprids i folkmassorna.

  Det som började med fredliga protester från ca 50 miljöaktivister, vars mål var att rädda Geziparken undan premiärminister Recep Tayyip Erdoğans bulldozers, har förvandlats till ett inferno av tårgas och övervåld. Erdoğans ignoranta attityd gjorde det tydligt för det turkiska folket att deras åsikt om Istanbuls utveckling inte är av något som helst intresse:

  Vad ni än gör, vi har fattat vårt beslut och vi kommer att genomföra det, fastslog premiärministern, som försöker svartmåla demonstranterna genom att hänvisa till dem som ”vilda extremister”.

  Gallerian som Erdoğan och hans parti APK (Rättvise- och Utvecklingspartiet) vill uppföra på en av Istanbuls ytterst få gröna ytor är ett led i regeringens strategi för att förvandla staden till en hyperkommersiell metropol. Turkiets tillväxt ska inte vara beroende av det medlemskap i EU som aldrig förverkligas. I strategin, som man från regeringshåll bokstavligen är beredd att gå över lik för att genomföra, ingår också att göra Attaturk International Airport till ”världens största flygplats”, samt att bygga ”världens bredaste bro” över Bosporen. Erdoğan lotsar byggprojekten till sina släktingar, samtidigt som han försöker ändra landets författning att tillåta honom ytterligare tio år vid makten.

  Enligt det engelskspråkiga nyhetsmediet Hurriyet Daily News har 11 köpcenter nyligen fått stänga i Istanbul på grund av dålig lönsamhet. Ändå skövlar man träd, skjuter demonstranter och trampar på mänskliga rättigheter för att bygga ett nytt.

  Gallerian som fenomen är en populär symbol för slitningarna mellan å ena sidan kommersen som attraktivt dragplåster för köpstarka storstadsbor, och å andra sidan kritik mot likriktning och blind tillväxtiver. I Sverige får vi lätt känslan av att nya gallerior inte har att göra med politiska beslut. I stället för de diskreta flirtar åt medelklassen som de svenska stadsborgarråden ägnar sig åt, ger sig den turkiska regeringen oblygt hän åt nationalistisk retorik. Köpcentret och de eventuella bostäderna som Erdoğan vill uppföra på Taksim-torget kan tolkas som en hyllning till Turkiets storhetstid under Ottomanska riket. Vad de turkiska demonstranterna vill ha gehör för, är sina krav på demokrati och yttrandefrihet. Det dröjde flera dagar innan turkiska medier på allvar rapporterade om protesterna och det brutala motstånd de mötte från polisen.

  Så nej, upproret i Turkiet handlar inte bara om en park, men en park kan handla nästan uteslutande om demokrati.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.