Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Rapport: Demokratier möter klimataktivism med hårdare straff

    Rika, demokratiska länder tar till alltmer extrema åtgärder mot klimataktivism, visar en ny rapport.

    Länder som Australien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Sverige, Storbritannien och USA använder oproportionerligt hårda straffåtgärder mot klimataktivister, visar en färsk rapport från Climate Rights International

    Eskalerande skogsbränder, rekordhöga temperaturer, översvämningar och matbrist har drabbat stora delar av världen under år 2024. Enligt rapporten har många rika länder tappat fokus på klimatfrågan, när det blir allt vanligare för stater att fängsla och bestraffa människor som slår larm om klimatförändringar. Genom rekordlånga fängelsestraff och trakasserier mot klimatdemonstranter underminerar stater människors rätt till demonstration, sammankomst och föreningsfrihet, enligt rapporten. 

    Rika, demokratiska länder har länge kritiserat stater i det globala syd för att förbjuda rätten till fredliga demonstrationer. Samtidigt tillämpas samma typer av metoder i västvärlden gentemot klimataktivism, enligt rapporten.  

    ”Regeringar har ofta en stark och principiell syn på rätten till fredliga protester i andra länder – men när de inte gillar vissa typer av protester hemma stiftar de lagar som möjliggör för polisen att stoppa dem”, säger Brad Adams, som är direktör på Climate Rights International, till The Guardian. 

    Rekordlånga fängelsestraff för klimataktivister

    Rekordlånga fängelsestraff i Storbritannien, Tyskland, Australien och USA är ett av flera exempel på de allt hårdare straffåtgärderna mot klimataktivister, visar rapporten. Flera länder har även infört nya lagar som gör fredliga protester olagliga. I den tyska delstaten Bayern antogs år 2018 en kontroversiell lag som tillåter polisen att anhålla en person innan ett brott begåtts. Trots att lagen inte riktade sig mot klimataktivism från början, har den använts frekvent mot personer som planerar klimatdemonstrationer. Sedan 2022 har bayersk polis hållit klimataktivister häktade i mer än 24 timmar vid över 80 tillfällen, enligt rapportens siffror.  

    Människorättsförespråkare: “Det här är människor vi borde skydda”

    Enligt rapporten har myndigheter runt om i Europa och USA bemött fredlig klimataktivism med massarresteringar som har resulterat i långa fängelsestraff. Politiker och media har vid några tillfällen likställt aktivister med huliganer, ekoterrorister och sabotörer, visar rapporten. Högt uppsatta människorättsförespråkare har reagerat på de alltmer hårda lagarna och regeringars syn på klimataktivister. 

    “Det här är människor vi borde skydda, men de ses av regeringar och företag som ett hot att neutralisera. I slutändan handlar det om makt och ekonomi.” sa Mary Lawlor, FN:s särskilda rapportör för människorättsförsvarare, till The Guardian förra året.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.