Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Recension: Fyndig ekopoesi för allmänheten

    Hamra nationalpark Foto: Tore Hagman / IBL Bildbyrå

    I diktsamlingen Mörk grön haiku samlar poeten Birk Andersson sina funderingar och tankar om miljöfrågan i haikuform. Joel Gordon Hultsjö har läst den nysläppta boken och upptäcker en överraskande och skickligt fyndig liten bok.

    En dikt behöver inte ha ett politiskt budskap. En dikt måste dock ha en djupare innebörd. Något som går bortom ordets själva betydelse, en betydelse som går att finna mellan raderna, bakom raderna eller i hur raderna är uppställda.
    Birk Anderssons diktsamling Mörk grön haiku gör allt detta på ett subtilt men skickligt sätt. Den tunna grönfläckiga boken handlar om vår klimatkris och är uppdelad i tre delar, där varje kapitel har fått namn efter ett ord i bokens titel. Boken är lekfull i sin stil men seriös i sitt budskap.
    Vi får först läsa om det mörka: översvämningar, livsmedelsbrist och ledsna isbjörnar. Sedan kommer det gröna, det vackra: körsbärsträd i full blom, solmogna tomater och att gå barfota i gräset. Sista kapitlet heter haiku och handlar om ångest, skrivkramp och att förstå strukturer.
    I de två första kapitlen är nivån hög och efter varje dikt fylls läsaren av en tankeställare. Ett belysande exempel för Anderssons förmåga att plantera frågor hos sina läsare är denna namnlösa Haiku:

    Dysterkvistar
    Har trädet
    Utan fåglar

    Detta förändras dock i det sista kapitlet. De fyndiga dikterna som tidigare gömde ett ögonöppnande budskap om klimathotets konstanta närvaro i människors liv försvinner och ersätts av skämtsamma ordlekar. Ordkonsten består, men poesin, och djupet, försvinner
    Birk Anderssons novellsamling är en samhällskommenterande och fyndig liten bok vars första två tredjedelar överraskar sina läsare med ett hårt budskap bakom lekfulla liknelser. Men när klimattemat lämnas, och Andersson ger sig ut över andra jaktmarker i det avslutande kapitlet, går författaren vilse bland klyschor och plattityder.
    I slutändan är detta en bok som rekommenderas för alla som vill ta sig ann klimatfrågorna i en annorlunda, lekfull men lättillgänglig form.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.