Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Redaktionens boktips inför sommarläsningen

    Sommartider är boktider för många och därför vill vi på Supermiljöbloggen passa på att dela våra bästa boktips på tema klimat och miljö. Här kommer redaktionens förslag på böcker som på olika sätt belyser ämnet – några genom dystopiska scenarier, några med hjälp av fakta och historia. Oavsett vad du väljer att läsa: glad boksommar önskar vi på SMB!

    Blå av Maja Lunde

    Kategori: skönlitteratur. Blå är en av fyra böcker i Maja Lundes klimatserie (den fjärde och sista boken kommer i början av 2023). I boken följer vi dels Signe år 2017 och dels David år 2040. Genom att väva in klimatförändringarna i det personliga och vardagliga berör Maja läsaren på djupet. De scenarion som målas upp är tyvärr allt annat än lösa fantasier – de är snarare en trovärdig skildring av vad som väntar vår planet.

    Ett liv på vår planet av David Attenborough

    Kategori: biografier/djur och natur. David Attenborough är zoolog, författare och programledare som rest världen över och med egna ögon sett hur jorden förändrats. I Ett liv på vår planet delar han med sig av sitt vittnesmål, men också sin syn på hur krisen kan lösas. En medryckande och tydlig berättelse om jorden och vad vi gör med den – och vad vi borde göra.

    Sapiens av Yuval Noah Harari

    Kategori: historia/utvecklingslära. Sapiens är en resa genom mänsklighetens historia. Den berättar om människans ursprung, nutid och framtid, och undersöker varför just vår art har överlevt. För 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter – ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. I dag finns bara en kvar: homo sapiens. 

    What we think about when we try not to think about global warming av Per Espen Stoknes

    Kategori: global uppvärmning. Hur kommer det sig att vi har all fakta men ändå inte lyckas agera för att stoppa den globala uppvärmningen? I den här boken identifierar Stoknes fem huvudsakliga psykologiska barriärer för att vidta klimatåtgärder. Han presenterar också strategier för att prata om ämnet på ett sätt som genererar handling och lösningar, snarare än passivitet och klimatångest.

    Przewalskis häst av Maja Lunde

    Kategori: skönlitteratur. I den tredje boken i Klimatkvartetten skriver Maja Lunde om världens sista riktiga vildhästar. Genom tre berättelser följer vi zoologen Michail på 1880-talet, veterinären Karin på 1990-talet och gårdsägaren Eva år 2064. Przewalskis häst är en roman om hur människor har påverkat andra arter på jorden, och vi tvingas ställa oss frågan: har vi någon möjlighet att korrigera våra misstag?

    Maja Lundes Przewalskis häst och David Attenboroughs Ett liv på vår planet. Bilder: Natur & Kultur

    En strimma av hopp av Staffan Laestadius

    Kategori: global uppvärmning. Vad är nödvändigt och vad är möjligt i skapandet av ett postfossilt samhälle? Kan de gränser som planeten sätter upp för vårt agerande verkligen kombineras med liberalismens tankar om människans frihet och ständig tillväxt? Och kan vi förlita oss på den tekniska utvecklingen, när ny teknik oftast handlar om att reparera de skador vi orsakat? I en serie essäer undersöker Staffan Laestadius hur vi kan ta oss ur det fossilberoende samhället – något han fortfarande anser vara möjligt.

    Skogslandet av Lisa Röstlund

    Kategori: reportage/skogsbruk. Biologer larmar om att de sista riktiga skogarna i Sverige försvinner, medan skogsbolag och andra forskare säger något annat: nämligen att vi aldrig haft så mycket skog i landet som nu. Hur ska vi egentligen förhålla oss till skogen i tider som dessa, präglade av klimatkris och sviktande biologisk mångfald? Journalisten Lisa Röstlund granskar svensk skogsförvaltning i boken Skogslandet – en vidareutveckling av reportageserien på samma tema i Dagens Nyheter.

    Under the sky we make av Kimberly Nicholas

    Kategori: global uppvärmning. I en personlig bok om klimatkrisen tydliggör Kimberly Nicholas allvaret i situationen vi befinner oss i. I Under the sky we make kombineras personliga erfarenheter och vetenskaplig expertis, och på ett konkret sätt illustrerar Nicholas hur vi kan ändra våra beteenden för att ställa om innan det är för sent.

    Även om allt tar slut av Jens Liljestrand 

    Kategori: skönlitteratur. Sverige står i lågor, städer evakueras – det är sommaren då klimatkatastrofen plötsligt eskalerar bortom våra värsta farhågor. Men livet pågår som vanligt: äktenskap går i kras, tonåringar blir förälskade och arbetsdagarna fortgår. I fyra sammanlänkande historier berättar Jens Liljestrand om hur livet finner sin väg när undergången blivit vardag.

    The Wall av John Lanchester

    Kategori: skönlitteratur. I dystopin The Wall har en önation, i en tidsperiod väldigt lik vår egen, byggt en enorm betongbarriär, The Wall, runt hela sin kustlinje. Sedan det klimatavgörande “The Change” ägde rum är livet tufft. I världen som målas upp av Lanchester handlar det om att överleva, och om att skydda sig från “The Others” – de desperata människor som är fångade bland de stigande haven och kämpar för sin existens.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.