Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Regeringen avskaffade koldioxidskatt, nu ökar kolanvändningen

    I början av året valde regeringen att ta bort skatten på koldioxid för kraftvärme i Sverige. Siffrorna från SCB för det första halvåret utan skatt visar nu att användningen av fossila bränslen i kraftvärmesektorn har ökat kraftigt till följd av detta.

    Användningen av fossilgas ökade med 29 procent för det första halvåret och kolanvändningen ökade med 46 procent i kraftvärmeverken. Kritik riktas nu mot reformen från flera håll.

    – Regeringen visar prov på dåligt omdöme när man sänker skatten på fossila utsläpp samtidigt som utsläppshandeln har havererat. Vem kunde tro att Sverige åter igen skulle öppna dörren för fossila bränslen i el och värmesektorn där vi faktiskt var på väg att bli helt fossilbränslefria, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

    Effekten blir dessutom att de lägre kolpriserna nu pressar undan förnyelsebara alternativ, påpekar Gustav Melin från Svenska Bioenergiföreningen. Trots detta planerar regeringen att till nästa år sänka koldioxidskatten även för värmeproduktion. Den enda skatt som finns på användning av fossila bränslen i kraftvärmeverk i Sverige idag är EU:s utsläppsrätter. Dessa motsvarar dock i nuläget en skatt på endast fyra öre per kilo koldioxidutsläpp, jämfört med Sveriges generella koldioxidskatt som ligger på över en krona. EU:s skatt är med andra ord så låg att den knappt gör någon skillnad.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.