Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen sänker skatten på smutsigt diesel

  Idag beslutades det i riksdagens skatteutskott att skatten på så kallat Europadiesel ska sänkas – trots att Transportstyrelsen säger att detta kommer leda till ökade utsläpp.

  Det är de två moderata ledamöterna Lars Beckman och Ann-Britt Åsebol som kommit med förslaget. Tidigare har skatten på Europadiesel (producerad utomlands) varit högre än det svenskproducerade MK1-diesel. Detta beror delvis på att MK1-diesel ger lägre halter av aromatiska kolväten som vid förbränningen ger upphov till hälsovådliga partikelutsläpp. Dessutom ger MK1-diesel lägre koldioxidutsläpp för vissa typer av fordon.

  Regeringen får nu skarp kritik, både från oppositionen och från myndighetshåll.

  – En ökad användning av europadiesel innebär högre utsläpp av hälsovådliga partiklar som dagens fordonspark inte kan hantera. Den enda vinsten är lägre dieselpriser, men det går helt på tvärs mot regeringens tidigare höjningar av dieselskatten av klimatskäl, säger Helena Leander (MP) i ett pressmeddelande.

  Även Transportstyrelsen – regeringens egen myndighet – har avrått från att ta detta beslut:

  Om man tittar på dieselanvändningen, går fortfarande cirka tre fjärdedelar till dessa otillräckligt renade fordon. Det tar tid att ställa om fordonsparken till sådana som renar utsläppen så pass bra att skillnaden mellan Mk 1-diesel och Europadiesel är försumbar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.