(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Regeringen sätter Östersjön i fokus

Regeringen gick på torsdagen ut i två nya pressmeddelanden och annonserar att de har gett svenska myndigheter i uppdrag att aktivt arbeta med Östersjö-frågor inom EU:s Östersjöstrategi.

EU:s Östersjöstrategi, som antogs 2009 när Sverige var ordförandeland, är ett övergripande åtgärdsprogram för att bidra till att genomföra HELCOM, Helsingforskommissionens aktionsplan för Östersjöländerna. Denna nya satsning från Sveriges sida påstås vara ett sätt att skynda på utvecklingen ytterligare. 31 svenska myndigheter samlas i ett nytt myndighetsnätverk vars första möte ska hållas den 30 november:

Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen och SMHI omfattas av uppdraget och leder flera prioriterade områden och projekt. Bland annat hanterar myndigheterna arbetet med att minska användningen och effekterna av farliga ämnen i havet, att utveckla en regional klimatanpassningsstrategi samt att öka grön upphandling av varor och tjänster i Östersjöregionen.

Östersjöns miljö vinnare när myndigheter genomför Östersjöstrategin, 2011-10-13

EU-minister Birgitta Ohlsson hoppas att Östersjöregionen ska bli en förebild i EU vad gäller miljöfrågor, brottslighet över gränser och minskade ekonomiska klyftor.

Havsmiljösituationen i Östersjön är allvarlig och Sverige har tidigare fått kritik från WWF för att vi prioriterar havsmiljöfrågorna för lågt, det gäller även alla länder runt Östersjön. Detta initiativ höjer definitivt ambitionen men vägen är fortfarande lång att gå. Havsmiljö är komplicerat och det tar lång tid att åtgärda de skador Östersjön redan utsatts för.

För hela listan med ansvariga myndigheter som ingår i den nya myndighetsnätverket, klicka här.

Fotograf: Katarina Tagesson

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.