Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen splittrad om svavelutsläpp

  Det har uppstått en strid om utsläpp av svavel ifrån sjöfarten i Östersjön, med moderaterna på ena sidan och centern på den andra. Det framgår efter de senaste dagarnas artiklar i SvD.

   
  Det började med en artikel för ett par veckor sedan då Carlgren uppmanade den svenska sjönäringen att sluta lobba emot minskade svavelutsläpp ifrån sjöfarten. EU har nämligen ett direktiv på gång som kommer tvinga sjöfarten att sänka sina svavelutsläpp från 2015, något som beräknas avsevärda vinster både för enskilda människor och för hela samhället, genom en friskar befolkning. Sjöfartens utsläpp beräknas orsaka mellan 4000 och 5000 för tidiga dödsfall per år i Europa.

  –En global omställning är på väg när det gäller sjöfarten. Jag vill uppmana industrin och rederinäringen att följa med hela vägen in i den moderna gröna tiden, sa han då.

  Men någon vecka senare gör de två moderata ministrarna Carin Elmsäter-Svärd och Eva Björling ett utspel på SvD:s debattsida med precis motsatt hållning. Med hänvisning till att den svenska industrin skulle kunna ta skada hävdade de nu att hela regeringen numera hade bytt hållning, och skulle arbeta emot direktivet.

  Regeringen kan inte acceptera EU:s reviderade svaveldirektiv som det ser ut i dagsläget. Det är i nuläget inte möjligt att säga vilka effekter beslutet kommer att ha på svensk industri och det behövs mer tid för att se hur tillgång och pris på bränsle utvecklas samt hur teknikutvecklingen framskrider. Därför arbetar regeringen nu för att ett årtal för genomförande av beslutet inte förs in i EU:s svaveldirektiv.

  När SvD sedan ringer upp Carlgren för att fråga om han har bytt ståndpunkt säger han att Elmsäter-Svärd och Björling inte talar för regeringen.

  – Det är inte regeringens ståndpunkt och det vet jag eftersom det är jag som har ansvar för frågan i regeringen

  Han tillägger också att han blev förvånad”eftersom Moderaterna allt oftare har velat framhålla sig som ett miljöinriktat parti”. Att Moderaternas förslag är miljödåligt är också en åsikt som delas av naturskyddsföreningen, som idag hade inne ett svar på Elmsäter-Svärd och Björlings text.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.