Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen splittrade om Arktis

  I Ekots lördagsintervju kom miljöminister Lena Ek med nya besked vad gäller Arktis. Nu vill Centerpartiet stoppa utvinning av olja och gas i det känsliga området. Utspelet kan komma att bli debatterat, framförallt eftersom det går stick i stäv med vad Carl Bildt (M), ordförande i Arktiska rådet, tidigare sagt i frågan.

  Intresset för att borra efter gas och olja i Arktis har varit stort, mycket tack vare att 25 procent av världens oupptäckta reserver av olja och gas beräknas finnas där. Men miljön i området är känsligt, och en exploatering skulle även skynda på den skenande växthuseffekten.

  Trots detta har Sverige tidigare inte motsatt sig en exploatering. I rollen som ordförande för Arktiska rådet har utrikesminister Carl Bildt att han inte tänker driva ett förbud mot utvinning. Men nu kommer andra besked från miljöministern.

  – Ja, Centerpartiets åsikt är att vi inte vill ha detta och jag försöker då som miljöminister att komma så nära det målet som möjligt, säger hon till Ekot.

  Frågan är vem som får det sista ordet.

  – Det förhandlar vi om i alliansregeringen och alla fyra partier har en röst i den förhandlingen, men han är ju lika medveten som jag om vilket rättsystem man ska hänga en sådan diskussion på, svarar Lena Ek.

  DN

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.