Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen trollar med siffror

  Naturvårdsverket har nu kommit ut med en rapport som visar att Sveriges utsläpp är betydligt högre än exempelvis regeringen räknar med i sina rapporter. Orsaken är att naturvårdsverket har räknat på utsläppen som skapas av det vi konsumerar, alltså även utsläppen som har skett när jeans tillverkas i Indien, eller elektronik tillverkas i Kina, men som vi sen köper och använder.

  Vanligtvis brukar exempelvis regeringen räkna utsläpp på produktionen, alltså på allt som tillverkas i Sverige. Men att räkna på konsumtionen är betydligt mer rimligt, eftersom vi är helt beroende av alla de saker vi köper från utlandet, och därför att vi genom våra köp självklart bidrar till att utsläppen där fortgår.

  Räknar vi på konsumtionen så släpper Sverige ut nästan 10 ton koldioxid per person, jämfört med 6 ton om vi räknar på produktionen. Samma mönster gäller för saker som kemikalier och markanvändning. Att räkna på produktionen är alltså ett sätt för regeringen att frisera siffrorna, och få Sverige att framstå som bättre än vad vi är. Själv skulle jag föredra om Sverige blev ett föregångsland genom att faktiskt sänka våra utsläpp, snarare än att bolla med siffror så att det ser ut som att vi har gjort det.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.