Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen utreder värdet av ekosystemtjänster

  Regeringen har i veckan tillsatt en utredning som ska analysera och föreslå metoder för hur vi ska integrera värdet av ekosystemtjänster i ekonomiska ställningstaganden. 

  Utredningen ska ledas av Maria Schultz från Stockholm Resilience Center, ett institut som har ett stort fokus på ekosystemtjänster.

  – Ekosystemtjänster är ett för många ett nytt ord. Det pekar på den självklara sanningen att människan är beroende av naturen och de tjänster som den ger. När vi kan värdera ekosystemtjänster, som till exempel pollinering och dess roll för livsmedelsproduktionen, kan vi säkra stora ekonomiska värden både för samhället och för företag, säger miljöminister Lena Ek.


  Inom ekologisk ekonomi har det länge pratats om att internalisera de externa kostnaderna i våra nuvarande ekonomiska modeller för att på lång sikt skapa en mer hållbar ekonomi, något även många nationalekonomer håller med om. Med internalisering av externa kostnader menas att kostnader för miljöpåverkan, exempelvis att Sveriges jordbruk släpper ut enorma mängder näringsämnen i Östersjön vilket leder till att Östersjön blir allt mer övergödd vilket i sin tur orsakar problem som stora algblomningar. De kostnader som exempelvis algblomningen i Östersjön står för betalas inte av fullt ut av företagen som släpper ut näringsämnena, utan blir istället en kostnad som samhället får stå för, om det görs något åt problemet i Östersjön i huvud taget.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.