Regeringen vill ge undantag från miljöregler vid Nato-övningar
Vid övningar med Nato-länder ska militären få bryta mot sina miljötillstånd, enligt ett förslag från regeringskansliet som nu remissas blixtsnabbt. Förslaget oroar intresseföreningen Aktion Rädda Vättern, som för en mångårig kamp mot militärens omfattande aktiviteter kring sjön.
– Detta är ett unikt och oroande förslag från regeringens tjänstemän. Det handlar om att militären skulle få ett generellt undantag från alla gällande miljökrav. Och det finns skäl att tro att intresset från olika Nato-länder att öva kring Vättern är mycket stort.
Det säger föreningens juridiske talesperson, miljökonsulten Christer Haagman till Supermiljöbloggen. Han påpekar att det finns många ansökningar om militärövningar i Sverige, och därtill ett ökat fokus på militärens behov som en följd av Ukrainakriget och den svenska Nato-ansökan.
Försvaret vill ha femårigt undantag
Enligt regeringens promemoria handlar det om ett ettårigt undantag från gällande miljövillkor. Förslaget har arbetats fram av en utredare som fick uppdraget av förre S-regeringen Löfven i fjol. Det byggde på en ansökan från militären om att få ett femårigt undantag från miljövillkoren. Det är nu dock bantat till ett förslag om ett års undantag, från denna till nästa sommar.
– Då handlar det om en ändring av en förordning, vilket regeringen kan fatta beslut om utan att gå till riksdagen, förklarar Christer Haagman. Om ett år kan man räkna med att ett förslag om mer permanenta förändringar läggs fram.
Det finns redan en rad ytterst kontroversiella ansökningar om utökade militära aktiviteter vid Vättern, med tillhörande miljöbelastning, avseende både vatten, luft och mark. Därtill kommer att Vättern är en av landets största ytvattentäkter som betjänar många kommuner runt sjön.
– Försvarsmakten har för flera år sedan ansökt om att få öka sjömålsövningarna, från nuvarande 1000 skott om året till 69 000 skott och 150 raketer per år. Jag har talat med svenska stridspiloter som utbildar utländska kolleger. De säger att Vättern är mycket bra att öva vid för ovana flygare. Så det finns stor anledning att tro att det blir omfattande övningar inom kort om regeringen fattar det här beslutet.
Sedan många år ligger även en ansökan om att få dränera det sanka området kring rullbanan vid Karlsborg på regeringens bord, vilket SMB berättat om. Området är ett av landets mest förorenade med PFOS, den skadligaste kemikalien i den omfattande PFAS-gruppen och som förbjöds inom EU redan 2008.
”Behovet av start- och landningstillstånd ökar”
Enligt Haagmans bedömning kan trycket från Nato på fler övningar även påverka det här ärendet, eftersom behovet av start- och landningstillstånd lär öka.
Varken den förra eller nuvarande regering har förmått att än så länge behandla försvarets begäran om markavvattning.
Föreningen kommer att lämna ett remissvar till regeringen om undantaget från miljövillkoren. Den 5 maj är sista svarsdatum.
– Vi har även manat LRF att reagera mot de här planerna. Hur ska det gå för lantbrukets djur när amerikanska F16-plan utan bullervillkor övar lågflygning över Vätterbygden? frågar sig Aktion Rädda Vätterns ordförande Elisabeth Lennartsson.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till