Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringens energipolitik – hälften så ambitiös

  Som supermiljöbloggen skrivit om tidigare finns det dåligt stöd för att den här regeringen skulle ha gjort någon storsatsning på förnybar energi, eller att den borgerliga regeringen skulle ha skapat ett ”tredje ben i energipolitiken”. I Själva verket går utbyggnaden av förnybar energi nu långsammare än på 30 år.  

  Nya siffror som supermiljöbloggen tagit del av (se graf nedan), och som baserar sig på energimyndighetens statistik, samt regeringens klimatproposition från 2009 visar dessutom på en allvarlig trendminskning vad gäller utbyggnaden av förnybart. Mellan 1970 och 2010 ökade det förnybara med i genomsnitt 26 % per tioårsperiod, aldrig föll det under 20 %. Men om de mål som regeringen satt upp inför 2020 blir verklighet kommer andelen förnybart bara ha ökat med 12 %, alltså en betydligt lägre ambitionsnivå än tidigare.

  Noterbart är att även om vi mäter i antal terrawattimmar, alltså verklig ökning, snarare än att mäta i andelar så är ambitionsnivån den lägsta på 30 år. Frågan är hur väl de här siffrorna rimmar med centerpartiets vision ”det gröna nybyggarlandet”, där Sverige ska ta ledningen inom klimatområdet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.