Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Regeringens klimatkompensation skadar lokalbefolkning”

  Regeringens investeringar i utsläppskrediter är en central del i det svenska klimatarbetet. En tredjedel av Sveriges utsläppsminskningar ska inte ske genom att vi i Sverige minskar våra utsläpp, utan för att vi betalar för utsläppsminskningar utomlands. Men nu har Swedewatch, på uppdrag av Diakonia och Svenska Kyrkan granskat den svenska klimatkompensationen, och hävdar att den är både skadlig för lokalbefolkningen och dessutom kanske helt värdelös.

  Arbetare utan skydd krossar sten på
  kraftverksbygget i Rampur. 
  Foto: swedewatch

  I rapporten ”Vi konsumerar, de kompenserar” granskas ett av Sveriges klimatprojekt i norra Indien, där vi har sponsrat byggandet av ett vattenkraftverk. Den här typen av klimatkompenserande åtgärder är tillåtet inom FN-systemet på två villkor: det måste bidra till hållbar utveckling i landet där det genomförs, och det måste gå att visa att utsläppsminskningarna inte skulle ha skett utan de extra pengarna utifrån. I fallet med vattenkraftverket Rampur Hydroelectric Plant är det tveksamt om nåt av kriterierna har uppfyllts.

  Rapporten visar dels tecken på dåliga arbetsförhållanden vid byggandet av verket. Lokalbefolkning berättar också att de inte fått tillräcklig kompensation när de tvingats flytta, och om problem med vattenkällor och skördar som ingen berättat om innan kraftverket byggdes. Det är dessutom osäkert om kraftverket ens byggdes till följd av de svenska tillskottet av pengar, då planerna redan var relativt långt gångna innan vi sköt till pengar. Regeringen har tidigare fått kritik både från miljörörelsen och från oppositionen för köp av utsläppsrätter inom CDM-mekanismen. Kritiken lär inte lätta efter den här rapporten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!