Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Regeringens klimatmål får kritik från både höger och vänster

    På torsdag och fredag denna vecka ska EU:s stats- och regeringschefer besluta om vilka klimat och energipolitiska mål EU ska ha för år 2030Det förslag som regeringen nu presenterar är mindre ambitiöst än det som både Miljöpartiet och Socialdemokraterna föreslog innan valet. 
    EU-kommissionen har föreslagit att minskningen av växthusgaser ska vara 40 procent jämfört med år 1990, att andelen förnybar energi ska vara 27 procent och att energieffektiviseringen ska vara 30 procent jämfört med om ingenting hade gjorts. Miljö och klimatminister Åsa Romson säger i ett uttalande den 16 oktober på Regeringens hemsida att

    Regeringen prioriterar nu att driva ett ambitiöst mål för utsläppsminskningar om 50 procent. Regeringen hade också välkomnat ett högre mål om förnybar energi i trakterna kring 40 procent. Vad gäller energieffektivisering så är det viktigaste att det blir ett bindande mål med en ambition om minst 30 procent energieffektivisering räknat som absolut mått.

    Hon menar att den nya regeringen därmed är mer ambitiös än den förra, men att det kommer att vara svårt att få till en förändring eftersom den nya regeringen kommer in sent i arbetet med EU:s klimatmål.
    Den tidigare alliansregeringen ville att EU:s utsläpp skulle minska med 40 procent och att EU ska minska utsläpp, motsvarande 10 procent av EU:s utsläpp, i länder utanför EU. Alliansregeringen välkomnade EU-kommissionens förslag på mål för förnybar energi och energieffektivisering.
    Det har varit olika besked om vad regeringen anser. Regeringens förslag har fått hård kritik från både höger och vänster. I en artikel från Svenska Dagbladet, uppdaterad den 17 oktober, säger Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson Jens Holm om Åsa Romsons skriftliga uttalande att

    Så gör man inte. Jag tolkar det som att Sverige kommer att åka ner till Bryssel och acceptera kommissionens mål. Det tycker jag är väldigt olyckligt.

    Jens Holm säger att beskedet från regeringen ”bara är snömos, det kan betyda vad som helst.” Även den förre miljöministern Lena Ek, nu klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet, är kritisk:

    För mig är det här oförklarligt. Jag är förvånad och ledsen över att det efter en månad inte går att komma med något bättre än det här tugget.

    På EU-nämndens möte den 17 oktober så vann regeringens förslag trots att både Alliansen, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var emot. Oppositionen hade olika förslag, enligt en artikel i Miljöaktuellt.
    Miljöpartiet och Åsa Romson krävde innan valet en mer ambitiös politik än den som den svenska regeringen nu kommer att driva. I en debattartikel i Dagens Nyheter från November 2013 föreslår Åsa Romson och Isabella Lövin att EU:s utsläpp ska minska med 60 procent till år 2030, att EU ska ha 45 procent förnybar energi år 2030 och att energieffektiviseringen ska vara 45 procent till 2030. Socialdemokraterna föreslog innan valet att EU ska minska utsläppen med 50 procent, att det ska vara 40 procent förnybar energi och att energieffektiviseringen ska vara 40 procent till år 2030. Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade alltså var för sig högre mål om förnybar energi och energieffektivisering än vad de nu kommit överens om att driva
    På tisdagen den 21 oktober kommer Åsa Romson att svara på en interpellation från Jens Holm om detta, vilket Supermiljöbloggen skrivit mer om här. I den artikeln framgår även att Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, sa i en intervju med tidningen ETC i våras (ej publicerad på webben) att

    Sett till din bedömning av vetenskapen, vad borde EU:s 28 medlemsländer ha för mål till år 2030 för att vi ska ha en rimlig chans att hålla den globala temperaturökningen under två grader?
    – Det enkla svaret är att vi med god säkerhet vet att världens utsläpp av växthusgaser måste minska med i storleksordningen 80 procent till 2050 jämfört med 1990. Och för att vi ska ha en chans att nå dit så behöver EU ha ett mål på minst 60 procent till 2030.

    Supermiljöbloggen har här skrivit mer om Lena Eks kritik mot regeringen i denna fråga.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.